En polis vid den avspärrade julmarknaden.
1 av 2
En polis vid den avspärrade julmarknaden dagen efter attacken. Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP
blommor och ljus i en hög, på en kartongbit stpr det Warum? (Varför?) i röda bokstäver
2 av 2
Varför? Står det på skylten där människor har lagt blommor för att hedra de dödade på julmarknaden i Berlin. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio

Svenska skolelever fick ställa in sina studiebesök i Berlin

"Det hade lika gärna kunna hänt när vi var där" säger läraren Per Claréus
1:28 min

En svensk skolklass från Jämtland är just nu på skolresa i Berlin. Efter attacken på julmarknaden ställer de in sina planerade besök.

Eleverna går i nionde klass och deras lärare Per Claréus är med på resan. Han berättar att klassen nyligen var på just den julmarknad där attacken med lastbilen senare hände:

– Så sent som i lördags så var vi på exakt samma ställe som det här skedde, vid julmarknaden. Så vi var precis på exakt samma ställe som det här tragiska skedde igår då. Hade vi haft maximal otur hade det skett när vi var där, säger Per Claréus.

Hur har det här påverkar dig och eleverna?

– Man blir väl orolig på olika sätt och även barnen då. Man märkte ju även vid frukosten i morse att det var ju en mer dämpad och eftertänksam stämning.

Hur påverkar det här er resa?

- Vi har tills vidare tagit beslut att inte lämna närområdet där vårt boende ligger. På sin höjd kan vi gå ut på en promenad i området. Och de besök som vi hade tänkt göra blir inställda. Vi måste tänka på barnens säkerhet i första hand. Polisen rekommenderar att man undviker folksamlingar och så, säger läraren Per Claréus för P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".