Att ha en funktionsnedsättning behöver inte vara ett hinder för en meningsfull sysselsättning. Drömjobbet är en film av Eva Larsson.
1 av 3
Att ha en funktionsnedsättning behöver inte vara ett hinder för en meningsfull sysselsättning. Drömjobbet är en film av Eva Larsson. Foto: Eva Larsson/SVT
Rasmus och Titti i filmen Drömjobbet.
2 av 3
Rasmus och Titti i filmen Drömjobbet. Foto: Eva Larsson/SVT
Äldreboendet i Saltsjöbaden där även den dagliga verksamheten ligger.
3 av 3
Äldreboendet i Saltsjöbaden där även den dagliga verksamheten ligger. Foto: Av Holger.Ellgaard - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45416716
Filmtips

En film om att jobba och få känna sig behövd

Hör om "Drömjobbet", en film om personer med funktionsnedsättning
2:22 min

Drömjobbet - en film om det fina med att vara behövd, får vi följa några personer med funktionsnedsättning som jobbar på ett äldreboende utanför Stockholm.

Filmen börjar med en att två av personerna i filmen, Titti och Rasmus, åker i en hiss:

– Vi ska upp till femman först. Snygg frisyr du har, säger Rasmus.
– Tack, säger Titti och skrattar.
– Du är snygg som en ros, säger Rasmus som tycker om att ge komplimanger.

Hissen är på väg upp till en av våningarna på äldreboendet där Titti och Rasmus har sin dagliga verksamhet. Äldreboendet ligger i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Och de som jobbar på den dagliga verksamheten gör många olika saker på boendet.

Jobbar med de gamla

En del får köra de gamla i rullstol dit de ska, andra hjälper till med mat och tvätt och ser till att det är rent och fint.

Rasmus brukar också spela musik för de gamla på ett piano:

– Jag älskar musik. Jag började spela piano när jag var tolv eller tio, berättar Rasmus.

Både glädje och allvar

Den här filmen har mycket musik och en positiv känsla. Även om den också har ett allvar. Som när Titti funderar på varför hon blev annorlunda:

– Ibland vill jag vara normal och ibland vill jag inte vara normal. Det är olika. Jag tänker mycket så här ibland. Varför man är annorlunda och saker och ting, berättar Titti.

De vi får träffa i filmen verkar tycka om jobbet på äldreboendet väldigt mycket.

– Jag trivs så bra här på jobbet, jag känner att det är trivsamt och jag har bra kompisar. Jag kan inte få bättre, säger Titti.

Kan ses i ett halvår till

Dokumentären "Drömjobbet - en film om det fina med att vara behövd är gjord av Eva Larsson. Filmen har nyligen gått på TV. Du kan fortfarande se filmen på internet genom SVT-play. Där kan du sen den till och med den 13 jun 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".