Putin
1 av 3
Den ryska ledaren Vladimir Putin. Foto: Toru Hanai
Demokraten Hillary Clinton och en hacker.
2 av 3
Ryska datahackare ska ha tagit sig in i partiet Demokraternas e-post. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AFP, Thomas Winje Øijord/Scanpix.
USA:s president Barack Obama.
3 av 3
USA:s president Barack Obama. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

USA och Ryssland är osams om intrång i datorer

På torsdagen sa USA att de tvingar 35 personer på ryska ambassadkontor att lämna USA. För USA:s regering menar att Ryssland har försökt påverka valet i USA tidigare i år.

Vad säger USA att Ryssland har gjort?

Enligt USA har ryska datahackare tagit sig in i viktiga datorer i USA. Datahacker är en person som är mycket duktig på datorer och kan ta sig in i andra datorer eller datasystem på ett olagligt sätt.

Var skulle de ha tagit sig in?

De ska ha tagit sig in i datorer hos till exempel hos Hillary Clintons parti Demokraterna. Där ska ryssarna ha kommit över e-post som de sen ska ha gett till andra, säger USA. Amerikanska experter menar att Ryssland ville avslöja saker om partiets e-post för att påverka hur amerikaner skulle rösta i valet.

USA skickar hem ryska regeringsanställda

Amerikanska experter tror att ryska datahackare kan ha gjort såna här saker i USA i omkring tio år, mot bland annat datorer på myndigheter, universitet och privata företag.

Som svar på de ryska dataintrången vill USA nu skicka hem ryska diplomater. Det handlar om 35 personer som är anställda på den ryska regeringens ambassadkontor i USA.

Finns det några bevis?

USA säger att de har tekniska spår som bevis, spår som finns kvar i de datorer som har utsatts.

Vad säger Ryssland?

Rysslands regering sade igår att de är oskyldiga till dataintrången i USA och att det är fel att utvisa de 35 ryska diplomaterna. Många trodde att Ryssland skulle svara med att göra likadant och utvisa amerikanska diplomater från Ryssland. Men det tänker de inte göra, säger Rysslands ledare idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".