Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.
Två äldre personer sitter på en bänk.
1 av 2
Forskningen ska också studera skillnaden mellan män och kvinnor. Foto: Hasse Holmberg/TT
Elaine Breske Hirscher i Nacka förlorade sin pappa för fyra år sedan, när han begick självmord som 69-åring.
2 av 2
Elaine Breske Hirscher i Nacka förlorade sin pappa för fyra år sedan, när han begick självmord som 69-åring. Foto: Hannah Engberg/Sveriges Radio.

Ny forskning om självmord bland äldre

"Det kom som en chock för alla" säger Elaine Breske Hirscher
2:50 min

På Göteborgs universitet har det inletts ett stort forskningsprojekt om självmord. Forskarna vill ta reda på varför självmord är vanligare bland äldre personer och vad som kan göras åt det.

Elaine Breske Hirschers pappa var 69 år gammal när han plötsligt tog livet av sig, berättar hon:

– Det kom som en chock för alla eftersom vi är uppfostrade så, jag och min syster, att man ger inte upp. Och sen tyckte ju vi att han hade massor att leva för, barn och barnbarn, men han tyckte väl inte det då.

Lämnade han någonting efter sig som en förklaring eller så?

– Nej, ingenting, absolut ingenting. Utan tvärtom. Han hade kommit hem, varit och handlat, ett kilo apelsiner, maskindiskmedel på dagen, och sen på natten gick han upp och sköt sig själv, säger Elaine Breske Hirscher.

Det saknas forskning om äldre

Nu är det fyra år sen Elaines 69-åriga pappa dog. Pappan hade mått psykiskt dåligt innan och han hade fått medicin mot depression, men ingen hade trott att han skulle ta sitt liv.

Trots att de äldre blir allt fler och att risken för självmord är högre bland dem, så finns det väldigt lite forskning om äldres självmord, både i Sverige och i andra länder.

Det säger Margda Waern, som är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och forskar om självmord.
Bristen på kunskap tror hon beror på fördomar om äldre:

– Att man anser att det skulle vara normalt att äldre personer blir trötta på livet när de kommer upp i hög ålder. Ibland får jag höra att "Men om jag var gammal och sjuk så skulle jag fundera på att ta livet av mig, det är inget konstigt med det", berättar Margda Waern.

Äldres självmord kan förhindras

Inget som ska Margda Waern tycker att det är fel att beskriva självmord bland äldre som något naturligt. Hon och de andra forskarna i Göteborg vill nu alltså ta reda på varför det är så vanligt med självmord bland äldre. Sen ska vårdpersonal kunna få bättre utbildning i hur de ska hjälpa äldre som mår psykiskt dåligt.

Elaine Breske Hirscher, som förlorade sin pappa, tycker också att samhället är för dåligt på att bry sig om när äldre människor mår psykiskt dåligt. Det tas inte på allvar, menar hon:

– Min pappa var stolt av sig, att han ens gick till en läkare och sa att han mådde dåligt och den enda hjälp han fick var tabletter, det irriterar mig för att jag tycker att vi glömmer bort de äldre. 'De ska ju ändå snart dö', lite den mentaliteten kan jag tycka att det är, säger Elaine Breske Hirscher till Sveriges Radios reporter Hannah Engberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".