Uttervägens hjältar fick pris

2:13 min

"Uttervägens hjältar" är ett idrottslag för personer med funktionsnedsättningar. Nu har de fått ta emot pris för "Årets idrottsprestation"

En av de som är med i laget är Linus Lundström. Han var med och tog emot priset på en idrottsgala:

– Det är bra, vi är bäst, säger Linus Lundström.

Idrottarna som är med i Uttervägens hjältar har olika diagnoser som till exempel Downs syndrom och de bor på en gruppbostad på Uttervägen i Umeå i Västerbotten.

Klarade tufft hinderlopp

De fem vännerna och grannarna gillar att röra på sig och tillsammans med sin personal bestämde de sig för att vara med i hinderloppet Toughest i Umeå. Det är Nordens tuffaste hinderbana. Det är lerigt, tungt och med massor av hinder. Men laget tränade mycket tillsammans innan och i höstas klarade de loppet ihop.

Har börjat träna andra

Dessutom har de boende på Uttervägen nu blivit tränare till andra med funktionsnedsättningar i Umeå. Det är många som vill komma och träna med Uttervägens hjältar, berättar en i personalen som heter Cecilia Brönemyr:

– De här passen är ju fullbokade, det är jätteroligt. Och det är både personal och brukare som är med, det blev större än vad vi hade hoppats och nu hoppas vi att vi ska nå ut till ännu fler, säger Cecilia Brönemyr.

Nu har alltså Uttervägens hjältar fått ett pris av sin kommun, både för hur de har kämpat med sin egen motion och för att de alltså får fler med funktionsnedsättning att träna. I tisdags fick Uttervägens hjältar ta emot en stor prispokal av Umeå kommun på stadens egen idrottsgala.

Laget delar på priset

Men Linus och de andra i laget har lite svårt att bestämma var den här pokalen ska vara. För alla i laget har ju vunnit den tillsammans, så de får turas om att ha den, säger Cecilia Brönemyr:

– Så vi får väl se nu då, vi måste göra nåt schema. Pokalen måste få följa med till deras dagliga verksamheter och deras jobb. För alla måste ju få visa nu att vi vann, säger boendehandledaren Cecilia Brönemyr till P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista