Fyra fötter med olika strumpor på.
1 av 4
Omaka strumpor pryder i dag hundratusentals fötter över hela landet. Ett sätt att säga ja till att vi människor är olika. Foto: Björn Henriksson / TT
En kortklippt tjej i glasögon.
2 av 4
Jessica Steje i Svenska Downföreningen Foto: Privat
Nathea Anemyr har ljust hår och ser glad ut. Hon håller i stickade babysockor i olika färger.
3 av 4
Nathea Anemyr skickar stickade babysockor till familjer som fått barn med Downs syndrom.
Två flickor i kort hår.
4 av 4
Systrarna Nathea och Noellle Anemyr. Nathea skickar paket med små strumpor till familjer runt om i Sverige som har fått bebisar med Downs syndrom. Foto: Foto: Johanna Sivertsdotter

Omaka sockor har gjort Downs syndrom mer synligt

"Kampanjen har lett till en större nyfikenhet" säger Jessica Steje
1:36 min

Rocka sockorna är att ha olika färg på strumporna på höger och vänster fot på idag på Internationella Downs syndrom-dagen. Kampanjen har varit en framgång, enligt Svenska Downföreningen.

Jessica Steje i Svenska Downföreningen säger så härom kampanjen:

– Den har lett till en större nyfikenhet på Downs syndrom, vi vill ju hylla alla människors olikheter men sätta fokus på just Downs syndrom, säger Jessica Steje.

Hur märks en större nyfikenhet av?

– Vi får fler frågor till kansliet om hur det är att leva med Downs syndrom, det är fler tidningsartiklar som skrivs och vi märker att fler personer med Downs syndrom syns i media.

Till exempel syns personer med Downs syndrom mer i konst, reklam, tidningsartiklar och som modeller. Något som Jessica Steje tycker är bra:

– Det tycker vi är fantastiskt för det är ju det vill uppnå, att man får finnas och ha förebilder.

Vad hoppas du kampanjen ska leda till?

– Vi vill att det ska leda till ökad kunskap om att människor har olika förutsättningar, så att man kan se vad man kan sätta in för stöd för individen.

Var ska stödet sättas in?

– Både i förskolan och i skolan men även i arbetslivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".