FUB kritiserar låga teaterlöner

2:28 min

Många skådespelare med funktionsnedsättning jobbar mot låg betalning eller helt utan lön. Nu får teaterlönerna kritik från organisationen FUB.

Så här säger deras ordförande Thomas Jansson:
– Jag tycker att det är helt fel att man jobbar gratis över huvud taget. Det är väl ingen i Sverige som skulle vilja jobba gratis?

FUB är en organisation för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Vissa av deras medlemmar är skådespelare i olika teatergrupper.

Riktig lön för skådespelare i Malmö

Vi på Klartext har kartlagt 11 sådana teatergrupper. Då visade det sig att bara en enda teatergrupp betalar ut vanlig månadslön och det är Moomsteatern i Malmö. På Moomsteatern får skådespelarna ungefär 24 000 kronor och uppåt per månad före skatt.

En av deras skådespelare Frida Shriver
och hon berättar om några pjäser som hon har spelat:
– Jag gjorde min gymnasiepraktik när vi gjorde "Ringaren i Notre Dame" och så var jag nyanställd när vi gjorde "Stormen". Nu är jag fast anställd på Moomsteatern.

En annan av deras skådespelare är Therese Kvist.
– Andra teatrar som inte har betalning tycker jag ska få betalt, säger hon.

Arbete eller hobby?

Vi på Klartext ringde alltså till 11 olika teatergrupper som har skådespelare med funktionsnedsättning.

Några av de här teatrarna drivs som kurser på fritiden, andra är daglig verksamhet och bara Moomsteatern är som en helt vanlig arbetsplats. Men även skådespelare som inte är anställda kan ha vissa perioder när de jobbar väldigt mycket. Det kan vara heltid under flera dagar eller veckor.

Av de 11 teatergrupperna är det 4 som helt eller delvis betalar ut någon form av lön och 7 betalar inte ut någon lön alls.

FUB kritiserar löneskillnader

Thomas Jansson på FUB tycker att det är konstigt att det finns så stora skillnader mellan olika teatergrupper:
– Jag tycker att det är lite skrämmande att man har en sådan bredd på ersättningarna, från noll kronor till fullgod månadslön, med tanke på att man gör en stor kulturell insats i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista