Moomsteatern har bäst löner

2:29 min

Moomsteatern i Malmö har högst löner i hela Sverige. Så är det åtminstone för de skådespelare som har funktionsnedsättning.

En av skådespelarna är Ronnie Larsson och han säger så här om lönen:

– Det var en lång process men nu är vi erkända att vi har lön. Om jag var tvungen att göra den här föreställningen utan att få betalt så skulle jag göra det. Men jag skulle känna: "Nej, hellre att jag gör det när jag får betalt".

Bytte från daglig verksamhet till riktigt jobb

Tidigare fungerade Moomsteatern som daglig verksamhet och skådespelarna fick ingen lön. För så brukar det vara på daglig verksamhet. Istället för riktig lön får eltagarna pengar i bidrag.

Per Thörnqvist leder arbetet på Moomsteatern. Han berättar att de år 2008 ändrade Moomsteatern från daglig verklsamhet till ett vanligt jobb. Det beror på att skådespelarna jobbade så väldigt mycket:

– Då tänkte vi att det här kan vi inte fortsätta med. Vi måste försöka ta det här steget att om man är skådespelare och jobbar heltid så ska man anses ha ett yrke. De skådespelarna gick också en utbildning på Teaterhögskolan i Malmö, så de har akademiska poäng. Då gick det inte att driva som daglig verksamhet längre eftersom de faktiskt är professionella, säger Per Thörnqvist.

Klartext har undersökt 11 olika teatergrupper för skådespelare med funktionsnedsättning runt om i Sverige. Av de 11 är det 7 teatergrupper som inte betalar ut någon lön alls. Vissa andra betalar ut lön för kortare perioder eller som betalning per föreställning.

Lönen är godkänd av facket

Moomstearern är den enda teatergruppen i Sverige där skådespelare med funktionsnedsättning är fast anställda på heltid och får en riktig månadslön. De har kommit överens med facket om att lönen ska vara ungefär 24 000 kronor i månaden och uppåt.

En av Moomsteaterns skådespelare är Therese Kvist och så här tänker hon om lönen:
– I och med att jag brinner för att vara skådespelare, så hade jag nog också kunnat göra det här utan att ta betalt. Men samtidigt tycker jag ändå att andra teatrar som inte har betalning, tycker jag ska få betalt. I alla fall en liten peng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista