Personer med funktionsnedsättning och assistanspersonal drabbas när det saknas vikarier

2:07 min

I Karlskrona kommun i Blekinge saknas det ofta personliga assistenter. När någon av dem är sjuk så är det inte alltid det kommer någon vikarie.

När en personlig assistent inte kommer, så drabbar det personer med funktionsnedsättning, som behöver få hjälp. Det säger Claes Wiridén på kommunen:

– Den som tar stryk när vi inte har resurser att utföra ett uppdrag med tillräcklig kvalité är den enskilde brukaren, säger han.

Aktiviteter ställs in

Den som har en funktionsnedsättning kan ibland få hjälp av personliga assistenter. Det kan handla om hjälp med att tvätta kläder, handla eller följa med på olika aktiviteter, som till exempel hockeymatcher.

Men det är inte bara personer med funktionsnedsättning som drabbas när någon i personalen blir sjuk och det saknas vikarier, utan även de som är kvar och jobbar, säger Claes Wiridén.

– I nästa hand kommer våra medarbetare att klä skott, med övertid, merarbete, oro och arbetsmiljöbrister, säger Claes Wiridén.

Och ju mer övertid personalen jobbar desto dyrare blir det för kommunen. Enligt Claes Wiridén fattas det pengar.

Det fattas pengar

Den del av kommunen som har ansvar för assistansen har inte fått så mycket pengar från politikerna som de har velat ha. Förra året gick de back med 7,5 miljoner kronor fast att de även hade sparat en hel del.

Under 2016 var det många fler insatser som inte blev gjorda jämfört med tidigare år. Det här beror framförallt på att det finns för få vikarier, säger Claes Wiridén:

– Om man inte kan få in en vikarie så blir en insats inte gjord, en aktivitet får ställas in, säger Claes Wiridén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista