I Uppsala läggs högstadiet för barn med funktionsnedsättningar ned

2:16 min

I Uppsala måste nu en skola, för barn med autism och andra funktionsnedsättningar, lägga ner sin högstadieskola. Och flera barn tvingas till att hitta nya skolor.

En av föräldrarna är Erik Nordenstrand och han säger att hans son har tagit beskedet mycket hårt:

– Det tar sig uttryck i djup ångest, sömnlöshet och aggressioner, säger han.

En annan förälder Anja Z Andersson säger att även hennes son har tagit illa vid sig av nedläggningen.

– Han är ganska tystlåten av sig och vill inte riktigt prata så mycket om saker och ting. Men man märker ju att det är en oro, säger hon.

Flera barn måste hitta nya skolor

På Kajan går elever med till exempel autism, adhd och Tourettes syndrom. Skolan har omkring 70 elever och nu ska årskurs 7-9 läggas ner. Det innebär att 18 barn nu måste hitta andra skolor.

Och både Erik Nordenstrand och Anja Andersson har varit väldigt nöjda med att ha sina barn på Kajan, och nu vet de inte var barnen ska ta vägen.

Erik Nordenstrand säger att det kan vara svårt för sonen att byta skola:

- - Vi ser bara år av anpassning igen framför oss, för att få honom till skolan, säger Erik Nordenstrand.

Kajan är en skola som ägs av ett företag. Det är svårt att hitta någon annan skola i Uppsala som kan ge barnen samma hjälp, säger mamman Anja Z Andersson:

– Det kanske finns kommunala alternativ som är bra men jag kan inte hitta dem, säger hon.

Skolan har inte sökt tillräckligt med pengar

Orsaken till att Kajans friskola måste lägga ner sitt högstadium är enligt skolan att de har fått mindre pengar från kommunen. Det beror på att skolan inte har ansökt om de pengar som de har rätt till, säger politikern Caroline Hoffstedt:

– Det är beklagligt att aktiebolaget Kajan inte har inkommit med ansökningar om stöd för de barn som de har rätt att få stöd för. Jag ser gärna att de gör det, för det tror jag skulle kunna underlätta för skolan i det här fallet.

Vad tycker du om att Kajan friskola lägger ned högstadiet? Du får gärna komma med dina åsikter på vår facebook sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista