På scenen syns en vit kista och två kvinnor. Den ena kvinnan har stora handskar med ditmålade ögon på.
1 av 2
Skådespelarna Veronica Wallin och Katrin Mandl från teatergruppen Kulturparken i Uppsala. Foto: Kulturparken.
De står bredvid varandra.
2 av 2
Tre av de som såg premiären var Pernilla Rydberg Hallén, Pavel Michnik och Eleonor Belin. Foto: Mattias Klefbeck på Sveriges Radio.

Sex , kärlek och funktionsnedsättning på begravningsbyrån

2:33 min

På fredagen spelades för första gången en ny pjäs som heter "Sagan om liv och lust". Den handlar om sex, kärlek och funktionsnedsättning.

– Jag ska börja älska mig själv, så att du lever kvar i mig, säger en av skådespelarna i pjäsen.

Pjäsen handlar bland annat om kvinnan Gunhild som just har dött. Men hon vaknar som ett spöke och kliver upp ur kistan inne på en begravningsbyrå. Den här begravningsbyrån drivs som daglig verksamhet,
så de som jobbar där har alltså funktionsnedsättning.

En pjäs med ett budskap

Gunhild kan inte få ro i döden eftersom hon är olyckligt kär i Mårten som är chef på begravningsbyrån. Både Gunhild och Mårten tvingas i pjäsen att fundera på det här med sex och kärlek.

Budskapet är att även personer med funktionsnedsättning har rätt till närhet, hångel och sex, men också rätten att säga nej.

Pjäsen spelades för första gången idag, fredag, i Uppsala. Flera i publiken hade själva funktionsnedsättning och en av dem var Pavel Michnik:
– Den gav ju information om sex och vad man vill och inte vill.

Funktionsnedsatta borde ha frihet att välja själva

Eleonor Belin var också nöjd med teaterbesöket. Hon tycker att pjäsen visar hur personal och föräldrar ibland lägger sig i och styr över vilket sexliv som personer med funktionsnedsättning får ha:
– Man kanske inte får sova över på gruppboendena eller servicebaserna. Jag är ju vuxen, så jag har väl samma rättigheter som en normalstörd har?

En annan i publiken var Pernilla Rydberg Hallén. Även hon tycker att det är dåligt när personal försöker kontrollera de boendes sexliv:
– Jag känner många där personalen har sagt: "Stopp! Du får inte kramas. Så gör vi inte här".

Teatern ska också spelas i riksdagen

De tänker spela den här pjäsen även för politikerna i riksdagen sedan. Vad tänker du om det?
– Ja, de kan ju få se vår verklighet. De har mycket att lära av oss, politikerna, säger Eleonor Belin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista