En kvinna sitter med händerna över huvudet framför en dator
1 av 3
En kvinna ser ledsen och förtvivlad ut framför en dator på en arbetsplats. Foto: Helena Broström/Sveriges Radio
Tårar
2 av 3
Ett gråtande öga. Foto: Janerik Henriksson /TT
Två ungdomar som viskar med varandra i ett klassrum.
3 av 3
Några personer viskar och skvallrar. Foto: Berit Roald/TT.

Mobbad för sin funktionsnedsättning

"Jag har blivit utstött och kallats för många saker" berättar en kvinna
2:24 min

Mobbning kan bero på många olika saker. Två kvinnor vi har pratat med menar att de blev mobbade för sina funktionsnedsättningar.

Så här berättar en kvinna med kognitiv funktionsnedsättning om hur hon blivit mobbad:

– Jag har blivit utstött. Jag har inte fått svar på frågor. Jag har inte fått förklarat för mig vad de menar när jag har pratat med människor och så där. Och jag är väldigt kortväxt också och det har jag fått höra genom åren.

Också som vuxen?
– Ja, när jag har varit på någon arbetsplats: "Ja, men detta är väl inget dagis", eller "dagisbarn" eller typ så. "Taxen" har jag kallats för, "mini", "din lille jävul" har man fått höra.

Och det har också hänt att hon själv har varit med och mobbat:
– Så det var jag med på.

Hur har det känts efteråt?
– Jag har bett den människan om ursäkt.

Vad sa hon då?
– Ja, hon tog emot det, tack och lov.

"Har satt det i samband med mitt handikapp"

Den här kvinnan tror att de gånger hon själv har blivit mobbad så har det haft att göra med hennes funktionsnedsättningar. Hon har lätt utvecklingsstörning och ett slags autism som gör att hon har svårt att förstå vad andra menar:

– Ja, jag har satt det i samband med att jag inte har förstått. Mitt språk är är kanske inte sådär kod-aktigt som deras är, säger kvinnan.

"Allt som är annorlunda är konstigt"

En annan som har erfarenheter av mobbning är Soy Johansson som har funktionsnedsättningarna Asperger och Tourettes. Hon tror också att andras mobbning kan ha med hennes funktionsnedsättningar att göra:

– Ja, det tror jag faktiskt. Allt som är annorlunda är konstigt, säger Soy och berättar om hur mobbningen kunde gå till:

– Jag har varit med om det på flera arbetsplatser, det är utfrysning, folk tittar konstigt och säger saker bakom ryggen och så, berättar Soy.

Blev bättre på daglig verksamhet

Den här mobbningen var på vanliga jobb där ingen visste om hennes diagnoser. Idag jobbar hon istället på en daglig verksamhet där jobbet är anpassat för den hon är. Och nu trivs hon:

– Idag är det jättebra, för nu har jag världens bästa jobb där alla är snälla, säger Soy Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".