De står vid ett bord och där fins många mikrofoner från olika mediabolag. Gustav Fridolin är längre än Morgan Johansson.
Socialdemokraten Morgan Johansson och miljöpartisten Gustav Fridolin är med i regeringen. De berättade om förslaget på onsdagen. Foto: Adam Ihse/TT.

Regeringen vill ha ny lag mot terrorister

Det kan bli svårt att ändra lagen
2:04 min

Regeringen vill att det ska vara förbjudet att vara aktiv i en terrororganisation. Vår reporter berättar att det kan bli svårt att ändra lagen.

– Ja, det kan det bli. För den här lagändringen kanske krockar med lagen om föreningsfrihet, säger reporter Eva Larsen.

Vad innebär föreningsfrihet?
-– Det betyder att man alltid har rätt att vara medlem i en förening eller grupp, även om vissa i den gruppen kanske begår brott.

Gäller det vilken grupp som helst?
– Ja precis, sålänge man själv inte begår brott så är det lagligt att vara medlem, så är det idag.

Regeringens förslag

Men nu vill regeringen ändra lagen. Hur då?
– De vill att det ska vara förbjudet att jobba aktivt i en terrorgrupp, även om personen bara gör saker som att laga mat eller fixa någonstans att sova.

Varför då?
– För att det ska bli lättare att straffa dem som hjälper terrorister.

Snabb förändring

Varför är det svårt att ändra lagen?

– För att den här lagen om att man får vara medlem i vilken förening man vill är en av de viktigaste lagarna som finns i Sverige. Men regeringen vill nu att en utredare ska arbeta extra snabbt för att se om lagen ändå kan ändras.

När kan utredningen bli klar?
– Utredaren ska bli klar i december i år.

Redan idag finns det vissa lagar som ska göra det svårare att hjälpa terrorister. Vilka lagar är det?

– Jo, det är bland annat förbjudet att resa utomlands för att kriga med en terrorgrupp. Dessutom är det förbjudet att ge pengar till terrorgrupper. Men regeringen tycker alltså att det behövs ännu en lag mot atr hjälpa terrorister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".