Montage: Anna Lena Sundell och ett barn som får tänderna undersökta
1 av 2
Tandläkaren Anna Lena Sundell och ett barn som får tänderna undersökta Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio och Fredrik Sandberg/TT
Ayham, Rayan och Adnan Alkassar borstar tänderna i badrummet.
2 av 2
Bröderna Ayham, Rayan och Adnan Alkassar borstar tänderna morgon och kväll. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio

Fler barn blir sövda hos tandläkaren

"De har inte fått så bra tandvård" säger tandläkaren Anna Lena Sundell
1:26 min

Barns tänder är ibland så svårt skadade att man måste söva ner barnen hos tandläkaren för att kunna hjälpa dem.

Det blir allt vanligare att barn måste sövas ner hos tandläkaren. Då får de medicin som gör att de somnar och inte känner när tandläkaren lagar eller drar ut tänder.

Ofta handlar det om barn som kommer från andra länder. Det berättar tandläkaren Anna Lena Sundell i Jönköping som arbetar med barntandvård:

– De barnen har inte fått den goda mun- och tandvården som barn som är uppvuxna i vår region får, säger Anna Lena Sundell.

Vet inte att socker skadar tänder

I Sverige är tandvård gratis för barn. I många andra länder finns det inte gratis tandvård för barn och många går bara till tandläkaren när de har ont. Många vet inte heller om att det är dåligt för tänderna med socker.

Barn som har varit på flykt kan ha riktigt stora problem med tänderna när de kommer till Sverige:

– Och det är oftast då stora hål, där barnen har ont också och infektioner från skadade tänder.

Mjölktänder kan behöva dras ut

För en del barn som är nya i Sverige kan det ha gått så långt att barnen måste sövas ner för att tänderna ska kunna dras ut. Men det är ändå bättre än att ha ont, tycker Anna Lena Sundell:

– Barnen äter bättre, de sover bättre och föräldrarna berättar att de är piggare på förskolan och hemma, säger Anna Lena Sundell, som är övertandläkare på region Jönköpings län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".