Människor pussas och ler med franska flaggor i rött, vitt och blått för att fira Macron
1 av 3
Människor som stödjer Emmanuel Macron pussas utanför Louvrens museum där Macron talade. Foto: Foto AP/Thibault Camus
Frankrikes nya president Macron går ensam man i mörk kostym och rock går över en stenbelagd plats för att hålla sitt segertal.
2 av 3
Frankrikes nya president Emmanuel Macron är på väg upp på en scen för att hålla sitt segertal. Foto: AP / Christophe Ena
En mörk korthårig man i vit skjorta och mörk kavaj med slips.
3 av 3
Emmanuel Macron blir Frankrikes nya president. Foto: LIONEL BONAVENTURE

Emmanuel Macron blir Frankrikes nya president

2:12 min

Nu är det klart vem som blir Frankrikes nya president. Han heter Emmanuel Macron och vann över sin motståndare Marine Le Pen i valet på söndagen.

Och så här lät det i Paris när han mötte de som röstat på honom:
– Alla sa att det var omöjligt, men de känner inte Frankrike, sa han.

Vad menade han med omöjligt?
– Han menar kanske att det var en ovanlig seger. För han tillhör ett alldeles nybildat parti och ändå lyckades han bli vald till president.

Vilka var det som röstade på honom?
– Dels var det personer som har honom som favorit, men sedan var det även personer som tyckte att han var det minst dåliga alternativet.

Hur menar du då?
– Jo att många valde att rösta på honom istället för Marine Le Pen, som vill att Frankrike ska ta emot färre invandrare och så är hon är kritisk mot EU.

Vad vill Macron göra?
--Han är väldigt positiv till EU och vill att EU-länderna ska samarbeta ännu mer. Dessutom vill han sänka skatten för företag. Och för att öka säkerheten i Frankrike vill han anställa 10 000 nya poliser.

Vem är han?
– Han är 39 år gammal och blir Frankrikes yngste president. Tidigare var han ansvarig för ekonomin i Frankrikes regering. Privat är han gift med en kvinna, som är 24 år äldre och som var hans lärare när han var ung.

När börjar Macron sitt nya jobb?
– Nästa söndag blir han Frankrikes nya president och ska leda landet i 5 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista