En kvinna i blondt lockigt hår och vit blus hålls om av en leende kille i skjorta.
Regissören Linda Mattsson Kledzik och musikalartisten Tomas Fogelholm. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Musikal om funktionsvariationer spelas i Sollentuna

"Det känns nervöst men spännande" säger musikalartisten Tomas Fogelholm
2:24 min

Det kan vara svårt att växa upp med en funktionsvariation. Det tas upp i en ny musikal som heter "Den lille prinsen - på andra sidan stjärnorna".

Huvudrollen spelas av Tomas Fogelholm: 

– Jag skulle beskriva honom som den person som jag är. Jag har en funktionsvariation som heter högfungerande autism, men som vi i pjäsen kallar för B612, säger han.

"Den lille prinsen" är från början en saga om en prins, som bor ensam på en planet, som heter just B612. Och det namnet används nu också för diagnosen autism i den här musikalen.

Berättelser från livet

En del av skådespelarna kommer från Sollentunas dagliga verksamhet Arena Satelliten. Och delar av föreställningen är hämtad från deras egna liv. Det berättar deras ledare Linda Mattsson Kledzik:

– Det är en berättelse som handlar om Pelle som växer upp och får diagnosen B612. Storyn är löst baserad på sagan "Den lille prinsen", men den här berättelsen handlar om att leva med en funktionsvariation, säger hon.

Hur det var förr

Musikalen handlar även om hur det kunde vara att ha en funktionsnedsättning förr i tiden.

– Föreställningen tar även upp tiden då man i Sverige låste in människor som var annorlunda och då många dog på institutionerna. Man trodde inte att de människorna kunde ge samhället något. Vi vill visa att det kan man, det har inget med funktionsvariationer att göra. Det handlar om vem man är, vad man kan och vad man är bra på, säger Linda Mattsson Kledzik.

Och skådespelaren Tomas Fogelholm håller med:

– Att ge samhället någonting och att få samhället att förstå att bara för att man har en funktionsvariation så betyder det inte att man är dålig, säger Tomas Fogelholm.

Pjäsen spelas första gången onsdagen den 17 maj.

Och om premiären, säger Tomas Fogelholm så här:

– Det känns nervöst men spännande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".