En ung kvinna som skriver i ett block, studerar på högskola.
1 av 2
En ung kvinna som skriver i ett block. Hon studerar på högskola. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Uppsala universitet
2 av 2
Uppsala universitet. Foto: Fredrik Persson/TT

Många är positiva till att särskoleelever får möjlighet att studera vidare

"Wow! Det var på tiden" säger en lyssnare om att få studera vidare
1:55 min

Nyligen bestämde riksdagen att de som har gått på gymnasiesärskola ska få möjlighet att studera vidare på universitet och högskola. Många av våra lyssnare skrev om det här på Facebook.

Så här skrev Linda Karlsson om att de som har gått på gymnasiesärskola nu ska få möjlighet att studera vidare:

– Wow! Det var på tiden alltså, har varit så frustrerad i flera år för att man är utestängd från dessa skolor. Äntligen börjar politikerna fatta att även vi ska ha rätt till högre studier! Jag har autism och lindrig utvecklingstörning.

En annan kommentar var från Therese Wappsell:
– Det låter bra, varför ska vi bli diskriminerande på grund av våra funktionsvariationer. Vi är väl inte sämre människor för det? Låt oss plugga om vi vill!

Vi har också en kommentar från en mamma som heter Annelie Karlsson:
– Jag har två pojkar. En av dem har högfungerande autism och en har lindrig utvecklingsstörning och autistiska drag. Båda har specialintressen, som exempelvis världspolitik och kemi. En av sönerna vill bli forskare. Båda har gått på särskola men om de hade fått stöd hade det kanske blivit möjlighet till högre studier. För dessa ungdomar och vuxna är det ju ofta så att de inte kan fortsätta med sina intresse och det är synd.

Särelever får rätt att studera vidare

Som det är idag är de flesta utbildningar på universitet och högskolor bara öppna för dem som har gått en vanlig gymnasieutbildning. De som har gått på gymnasiesärskola stoppas från att läsa vidare. Men förra veckan röstade politikerna i riksdagen för att ändra på det här.

Exakt hur det ska ändras är inte bestämt ännu. Alla kommentarer som vi på Klartext fick var positiva till riksdagens beslut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".