En pojke springer över en bänk.
1 av 2
De flesta barn och ungdomar motionerar inte mer än timma om dagen. Foto: TT
Fem barn springer in på Stockholms stadion.
2 av 2
Barn avslutar ett lopp på Stockholms stadion. Foto: Rebecka Fogelmarck/ TT

Många barn motionerar för lite

"Resultatet är oroväckande" säger forskaren Gisela Nyberg
1:07 min

Många barn i Sverige rör sig inte så mycket som de borde. En ny undersökning visar att det är rätt få som gör det.

En av de som har forskat om det här är Gisela Nyberg vid Karolinska institutet:

– Vi har kommit fram till att barn och ungdomar inte rör sig tillräckligt i Sverige, och att barn och ungdomarna inte når rekommendationen om fysisk aktivitet, som är 60 minuter aktivitet om dagen, säger hon.

Få barn motionerar för lite

Det är Världshälso-organisationen inom Förenta Nationerna som ger rådet att barn bör motionera minst en timme om dagen. Men den här nya undersökningen visar att långt ifrån alla gör det och att det är färre flickor än pojkar som når målet.

Forskarna har undersökt 900 barn, som går i femman, åttan och i tvåan i gymnasiet. Barnen har haft en mätare på sig som har mätt hur mycket de har rört på sig varje dag. Och forskaren Gisela Nyberg är bekymrad över att få rör på sig ordentligt:

- Det är en stor andel som inte når upp till rekommendationerna. Och många är stillasittande en stor del av sin vakna tid. Bland gymnasieeleverna är det nästan 80 procent som spenderar sin vakna tid stillasittandes. Så det är oroväckande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".