Grafik visar hur en jihaedistledares propaganda spreds i sociala kanaler, via en mellanhand till ett antal kontakter i sociala medier. Bland dem fanns den huvudmisstänkte till terrorådådet i Stockholm, Rakhmat Akilov. Grafik: Nils Lindström/Sveriges Radio.
1 av 3
Grafik: Nils Lindström/Sveriges Radio.
Abu Saloh har skägg och långt hår. Runt huvudet har han något slags orientalisk huvudbonad, som är ett tygstycke virat runt huvudet. Rakhmat Akilov är kortklippt och slätrakad.
2 av 3
Till vänster ser du terroristledaren Abu Saloh och till höger den misstänkte terroristen i Stockholm, Rakhmat Akilov Foto: Interpol/privat
Akilov socialt nätverk
3 av 3
Så här ser Odnoklassniki ut. Det är ungefär som Facebook, men används mest i Ryssland och länder i Centralasien. Foto: Polisen/Skärmavbild

Akilov hade kontakt med terrorister

"Det visar att sociala medier spelar väldigt stor roll" säger terrorforskare
2:21 min

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov har haft kontakt med terrorister på internet. Det har journalister på Ekot fått veta.

Polisen måste nu undersöka om fler personer kan vara inblandade i terrordådet i Stockholm. Det säger terrorforskaren Magnus Ranstorp:

– Det är onekligen intressant eftersom det visar dels att det kan finnas en eventuell koppling däremellan, det måste man utreda. Men det påvisar också att sociala medier spelar stor roll.

Terrordådet i centrala Stockholm

Rakhmat Akilov är misstänkt för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm förra månaden, då 5 personer kördes ihjäl av en lastbil. När polisen tog fast Akilov så erkände han att det var han som körde lastbilen.

Vi på Sveriges Radio har alltså fått veta att Rakhmat Akilov hade kontakt med ett nätverk av terrorister.

Farlig terroristledare

Mest intressant är en man som heter Abu Saloh.

Vem är han?
– Abu Saloh har en extrem tolkningen av den muslimska religionen och han leder en terroristgrupp som krigar i landet Syrien i Mellanöstern.

Var kommer han ifrån?
– Han kommer från Uzbekistan i Centralasien, precis som Rakhmat Akilov.

På vilket sätt hade han kontakt med Rakhmat Akilov i Stockholm?
– De hade ingen direkt kontakt med varandra. Men terroristledaren Abu Saloh spred sina budskap till medarbetare och de medarbetarna spred det sedan vidare till andra.

Vilka budskap var det som Akilov kunde få?
– Det var bland annat videofilmer som sa att muslimer borde använda våld för att kämpa för sin religion. Det fanns också information om hur man använder vapen och tränar sig för strid.

Ryskt Facebook

Abu Saloh spred alltså sina budskap genom sina medarbetare. Hur då?
– Genom ett socialt medium på internet som heter Odnoklassniki.

Vad?
– Odnoklassniki. Det är ungefär som Facebook, fast det används mest i Ryssland och länderna i Centralasien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".