Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.
En röd och vit övningskörningsskylt på en trafikskolebil.
1 av 4
En röd och vit övningskörningsskylt på en trafikskolebil. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Baksidan på två körkort.
2 av 4
Många drömmer om att ta körkort. Foto: Sveriges Radio.
En elev på en trafikskola övar teorin vid en dator.
3 av 4
En elev på en trafikskola övar teorin vid en dator. Foto: Bertil Ericson/TT
En vanlig personbil med en grön övningskörningsskylt.
4 av 4
En vanlig personbil med en grön övningskörningsskylt. Foto: Fredrik Persson/TT.

Personer med NPF-diagnoser kan testas för att få körkort

"Jag tycker absolut att man kan försöka få börja övningsköra" säger Maria Almberg
2:15 min

Personer med diagnoser som adhd eller autism kan ha svårt att få körkort. Men om personen testas noga finns det kanske trots allt en möjlighet att få börja övningsköra.

Maria Almberg jobbar med att testa personer på Mobilitetscenter i Göteborg:

– Jag tycker absolut att man kan försöka. Först ska man prata med sin läkare och säga vad tror du, finns det möjlighet för mig att få körkort? Och om läkaren är tveksam så kan man ju få komma hit, säger Maria Almberg på Mobilitetscenter.

Diagnoser kan påverka bilkörning

Det finns flera NPF-diagnoser som kan påverka bilkörning.Till exempel finns risken att vissa personer gör saker snabbt
utan att först tänka efter ordentligt. Det är därför som läkare först måste godkänna om personer med adhd eller autism får börja övningsköra.

För att göra en extra noggrann undersökning kan läkaren också ta hjälp av mobilitets-center i Göteborg, säger Maria Almberg:
– En utredning här tar cirka två timmar. Det är väl sällan någon läkare har den tiden att göra så grundliga utredningar. Det är väl det som är skillnaden, säger Maria Almberg.

Du kan absolut försöka

Många som har NPF-diagnoser kanske tror att det är alldeles för svårt och knappt någon idé att ens försöka få ta körkort.
Men så behöver det inte alls vara, säger Maria Almberg:

– I tveksamma fall så kan vi informera om att det här kanske blir för svårt för dig, men att vi tycker att så pass mycket fungerar ändå så att vi tycker att du bör få försöka.

Transportstyrelsen bestämmer

Läkare från hela Sverige har möjlighet att skicka patienter med NPF-diagnoser till mobilitets-center i Göteborg. Och om personalen där tycker att personen borde kunna få övningsköra så kan läkaren sen skriva ett sådant intyg till myndigheten Transportstyrelsen.

– Även om det skulle bli ett nej så får man ju veta varför det blir ett nej, så det kanske ändå kan vara värt att prova då. Eller så får man ju reda på att ja men det här ser ju inte ut att vara några bekymmer så att sök du och så får man försöka få det här läkarintyget och sen är det ju Transportstyrelsen då i slutänden som beviljar eller inte, säger Maria Almberg som är arbetsterapeut vid Mobilitetscenter i Göteborg.

Vad är NPF?

NPF är en förkortning av Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. De beror på hur hjärnan arbetar och fungerar.

De vanligaste NPF-diagnoserna är ADHD, ASD ( Autism Spektrum Diagnoser) /Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och språkstörning. Det är vanligt att samma person har flera diagnoser.

Källa: Riksförbundet Attention.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".