Adam sitter i en bil och håller upp några pennor.
1 av 3
10-årige Adam Karlsson med några av sina pennor. Foto: Katja Nybacka.
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria.
2 av 3
Kronprinsessan Victoria och hennes man Prins Daniel. Victoria brukar fira sin födelsedag på Öland. Foto: Sveriges Radio.
Adam och hans bonuspappa Björn vid bilen på väg Öland.
3 av 3
Adam och hans bonuspappa Björn på väg till Öland. Foto: Katja Nybacka.

Adam får hjälp att slå världsrekord

"Det är roligt att få hjälp med pennsamlandet" tycker 10-årige Adam
2:07 min

På fredag fyller kronprinsessan Victoria 40 år. Det firas på Öland och en av de som kommer att vara där är 10-åriga Adam Karlsson från Motala. Han får hjälp där med att samla pennor.

Adams bonuspappa Björn Sundberg berättar:

– De hörde av sig till oss först och frågade och undrade lite om vi ville delta under mässdagarna under Victoriafirandet här på Öland. Och vi sa självklart, vi vill jättegärna ha så mycket hjälp vi kan, säger Björn.

Firandet för kronprinsessan Victoria

Det var personal på Victoriadagen som ville ha med Adam till Öland. De hade hört talas om att Adam samlar på pennor.

Adam har autism och då är man ofta specialintresserad av något. För Adam är det alltså pennor, han har en stor samling på mer än 275 000 bläckpennor. Och han vill ha ännu fler, så många att han kan slå världsrekordet i pennsamling, berättar Adam:

– 285 000 pennor behövs det för att slå världsrekordet, berättar 10-åriga Adam.

Många har hjälpt Adam

Adam och hans familj blev alltså bjuden till Ölandsdagarna och firandet av Victoriadagen och hoppas de kunna slå rekordet.

– För att kunna samla ihop det sista till ett rekord med pennor där, berättar Björn.

Det är roligt att få hjälp av Victoriadagen tycker Adam. Och de är inte de enda som har hört talas om hans pennsamlande. Varje dag får Adam brev med pennor från människor som vill hjälpa till:

– Det är hela världen. Vilka länder var det...funderar Adam.

– Vi har fått hjälp bland annat från människor i USA, England, Tyskland och jättemånga länder runtomkring. Och framförallt så är det människor från hela Sverige som har hjälpt till. Och alla är jättetaggade för att vi ska klara det här nu, säger Björn.

– Ja, det känns bra och jätteroligt, säger Adam som nu alltså är på Öland.

Tidigare skrev vi felaktigt att det var Kronprinsessans fond som hade bjudit in Adam. Det var fel. Istället var det Victoriadagen, som ansvarar för Victoriamässan och andra saker som händer på Öland vid kronprinsessans födelsedagsfirande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".