Sommargästen i Klartext

Trots problem med händerna spelar Jörgen Hansson olika instrument

2:42 min

Jörgen Hansson är blind och har också problem att röra sina händer. Ändå spelar han både trummor, bas, gitarr och keyboard.

– Hallå allihopa, era Klartextlyssnare!

Det här är Jörgen Hansson och jag har Aspergers syndrom och är också blind och jag tänkte prata om min musik i sommargästen.

När det gäller musik gillar jag att hålla på med all typ av musik, allt utom hårdrock. Det är för skrikigt, det är inte så melodiöst. Jag har ett litet band också. Det heter Los Mondos, där spelar jag keyboard och sjunger.

Jag har hållit på med musik hela livet, ända sedan jag knappt kunde gå. Det bästa med musik är att man kan göra folk mycket glada och man blir själv mycket glad. Man får energi, jag får inspiration, jag skriver mycket låtar. Det är mycket som står på spel, jag älskar det helt enkelt.

Har lärt sig många instrument

– Jag har ju absolut gehör helt enkelt. Det betyder att man kan plocka ut låtar så jag har inte haft så svårt att lära mig instrument. Men det finns instrument som jag inte skulle kunna klara av riktigt. Fiol är ett utav dem. Jag kan inte vrida mina händer riktigt, jag har en liten funktionsnedsättning i händerna. Däremot spelar jag mycket trummor, keyboard, bas och gitarr. Och när jag spelar bas och gitarr så brukar jag lägga gitarren i knät, för att det är samma sak där, jag kan inte hålla en gitarr så som man ska hålla den.

Man ska aldrig ge upp

– En annan sak som man borde tänka på mer när det gäller talangtävlingar och sådär. Det finns jätte-talangfulla människor som har funktionshinder som vill försöka komma fram men inte lyckas på grund av att en del människor sågar ner deras funktionshinder. Man ska aldrig någonsin ge upp, för en dag kommer det.

Jag skulle vilja höra låten "Diana" med Paul Anka.