Närbild på händer som skär i rå kyckling på en skärbräda.
1 av 2
En person som skär i rå kyckling på en skärbräda. Foto: Poppe, Cornelius
En person tvättar händerna med tvål och vatten i ett badrum.
2 av 2
Att tvätta händerna med tvål och vatten är viktigt när man ska laga mat. Foto: Linnéa Mattisson/Sveriges Radio

Många unga vet inte hur de ska undvika matförgiftning

"De tror att kyckling inte behöver vara genomstekt" säger forskaren Marie Lange
1:21 min

Många unga vet för lite om hur man hanterar mat. Då finns risken att bli matförgiftad. Barn borde få lära sig mer om matlagning i skolan, föreslår flera forskare.

En av forskarna är Marie Lange vid Uppsala universitet:

– För de vanor du skaffar när du är ung, de håller du ju i hela livet sen, säger Marie Lange.

Den som blir matförgiftad kan kräkas eller få diarré. Och det är farliga bakterier i maten som gör en sjuk. För att undvika sådana bakterier är det viktigt att vissa typer av mat hålls kall i kylskåp.

Viktigt att hålla rent

Dessutom är det viktigt att tvätta händerna och att diska till exempel skärbrädor och knivar ordentligt. Men många känner inte till det här. Särskilt pojkarna har dåliga kunskaper, säger Marie Lange:

– Dels det här hur man hanterar risklivsmedel som rå kyckling och rå köttfärs och sånt. Där var ju killarna mer att kycklingen kanske inte behövde vara genomstekt och att man kunde smaka på rå köttfärs. Killar tyckte inte heller att det var så viktigt det här med handtvätt när man lagar mat och de tyckte att det var okej att använda samma skärbräda i större utsräckning, berättar forskaren Marie Lange vid Uppsala universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".