Bild på skolskjutsfordon, sen bild på mamma Heidi och sonen Jamie.
Mamma Heidi vet fortfarande inte hur det ska bli med skolskjuts för sonen Jamie. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Jamie får ingen skjuts till särskolan

"Man hade hoppats på ett besked så att Jamie kan få en trygg skolgång"
2:26 min

Nu på måndag ska sjuårige Jamie börja på särskolan i Katrineholm i Sörmland. Men han får ingen skolskjuts dit. Och det här oroar hans mamma Heidi Lustig.

– Det känns jättejobbigt. Vi hade sett fram emot att han skulle få gå i skolan, men nu vet vi inte alls om han kommer kunna gå i skolan eftersom han inte ens blir berättigad skolskjuts att ta sig dit, säger mamma Heidi.

Jamie har Downs syndrom och behöver gå i skolan där man kan få extra hjälp och så är det på särskolan i Katrineholm.

Jamies mamma och pappa bor inte ihop, så han bor på två ställen. En del av tiden är han i Katrineholms kommun, där hans pappa bor. Och en annan del är han alltså hos sin mamma i grannkommunen Vingåker.

Behöver åka med buss eller taxi

Jamie behöver åka skolskjuts för att komma till särskolan, men på grund av att hans mamma och pappa bor i varsin kommun, så vill ingen av kommunerna ta ansvar för skjutsen.

Elever som bor i olika hem kan ha rätt till skolskjuts från båda föräldrarna, om de bor i samma kommun. Men eftersom mamma Heidi bor i Vingåker så har Jamie inte rätt till skolskjuts därifrån.

"Lagen kanske behöver göras om"

Alla som bor i Sverige måste ha en särskild kommun som räknas som deras hemkommun. Och Jamie är skriven i Katrineholm. Därför vägrar den andra kommunen, Vingåker, att hjälpa honom. Så här säger politikern Helena Edrenius i Vingåker:
– Det är inte Vingåkers kommun som ska ta kostnaden, i och med att han är skriven i Katrineholm och de får statsbidrag för Jamie. Man kanske behöver se över lagen, säger Helena Edrenius.

Besviken på politikerna

Och i Katrineholm säger politikerna bara att de följer lagen. Men mamma Heidi är besviken på lagen.
– Man tycker ju att lagstiftningen borde ha kommit längre. Det är år 2017 och det ser ut så här idag. Man är inte kärnfamilj, och man bor på olika ställen, man hade väl hoppats på ett besked, så att vi ska kunna slappna av och så att Jamie kan få en trygg skolgång, säger Heidi Lustig till P4 Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".