En kvinna i vit klänning, kort hår och glasögon.
Margareta Hallner på Funktionsrätt Västmanland har fått nog av bristen på särskilda boenden. Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio

Bristen på särskilda bostäder är stor

Hör vår reporter Eva berätta om bostadsbristen för funktionsnedsatta
1:52 min

Det saknas särskilda bostäder för personer med funktionsnedsättningar. Så är det nu i fler än hälften av landets kommuner.

Och det är en mycket större brist på särskilda bostäder än var det var för ett år sedan.

En särskild bostad kan vara en gruppbostad eller servicebostad, där det finns personal som kan hjälpa till. Och där kan man få bo om man har någon intellektuell funktionsnedsättning exempelvis.

Många måste bo kvar hemma

Att det inte finns tillräckligt med särskilda bostäder gör att många inte kan flytta hemifrån till ett eget boende, som andra kanske kan. Och föräldrar får ta ett större ansvar och ha sina barn hemma längre än vanligt.

Margareta Hallner jobbar för organisationen Funktionsrätt Västmanland och hon säger att där är kön till en egen bostad ofta lång:

 – Tyvärr bor många hemma hos sina anhöriga och det kan ju handla om sådana som har fyllt både 40 och 50 år och som bor hemma hos sina föräldrar, säger hon.

Kommunerna måste ta sitt ansvar, tycker även FUB, som är en annan organisation för personer med funktionsnedsättning.

Brist på bostäder

Men det är alltså brist på sådana här bostäder i fler än hälften av landets kommuner. Det visar en undersökning från myndigheten Boverket.

Och i år ska det byggas omkring 1 400 bostäder med särskild service för personer med funktionsnedsättning men det är ändå inte tillräckligt för alla som behöver.

Det är lika många nybyggda särskilda boenden som förra året men betydligt färre bostäder än 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".