Någon sätter på ett plåster på ett barns arm.
Lukas kan inte äta medicin, så han ska få plåster med medicin istället. Foto: Anni Emilia Alentola/SR Sisuradio

Efter pappans kamp får Lukas medicinplåster

"Det är synd att vi ska behöva gå till radion för att få den hjälp han behöver"
2:27 min

Sjuårige Lukas har både adhd och autism och vägrar att äta medicin. Hans pappa försökte då istället få plåster med medicin. Men det var först när han tog hjälp av radion som han fick plåstren.

Lukas bor med sin familj i Trollhättan i Västsverige. Nu har familjen fått besked om att Lukas ska få plåster med medicin:

– Det är helt underbart, men det är lite synd att vi behövde gå till P4Väst för att få det som vår son behöver, säger Lukas pappa Bengt.

Kan inte få i sig medicin

Lukas vägrar att äta medicin som piller och han vill inte heller dricka flytande medicin. Men hans pappa Bengt hade tagit reda på att adhd-medicinen också fanns som plåster.

Läkaren sa då till familjen att den inte går att få som plåster i Sverige. Fast när P4 Väst ringde till myndigheten Läkemedelsverket, fick de veta att sån plåstermedicin tidigare hade skrivits ut i Sverige och alltså visst gick att få här.

Läkemedelsverket hade sagt ja

Men för att få plåstren krävdes det ett särskilt tillstånd, en licens. Så här sa Sofie Christovski på Läkemedelsverket:

– Vi har tidigare beviljat licens för ett läkemedel som används för behandling av adhd och som utgör ett plåster, sa Sofie Christovski.

Lukas läkare tog då kontakt med Läkemedelsverket och nu har Bengt fått veta att de ska få adhd-medicinen i plåsterform till Lukas.

Svårt att behöva kämpa

Det är bra, tycker Bengt, men samtidigt tycker han att det är dåligt att man ska behöva kämpa så för att få hjälp:

– En nyanländ till Sverige som inte behärskar språket eller en person som har något funktionshinder kanske inte klarar det. Eller föräldrar som är helt slutkörda. De får inte den hjälpen de behöver. Istället så måste man vara den som skriker högst och bråkar mest som får hjälp, säger Bengt.

Hoppas Lukas ska få det bättre

Om några veckor kommer plåstren till Lukas apotek. Då ska Lukas sätta på sig ett plåster om dagen mot sin adhd.
och hans pappa hoppas att det ska hjälpa:

– Enligt allt vi har läst kommer han att bli lugnare, han kommer att ha en möjlighet att följa med i undervisningen, han kan sitta med i klassrummet. Han får inte den här explosiviteten att han måste göra något nytt, säger Lukas pappa Bengt till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".