Två kvinnor med ett vitt paket där berättelser från barn och föräldrar finns om skolan.
Generalsekreteraren i Hjärnfonden, Anna Hemlin och mamman Lena Dalenborg. Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Stockholm

Skolan fungerar dåligt för barn med diagnoser

"Barn med speciella behov borde få samma chans som alla andra, säger en mamma"
2:31 min

Barn som har till exempel adhd, Asperger och olika former av autism kan ha det mycket svårt i skolan. Och så här nu när skolorna startar igen är det många föräldrar som är oroliga över hur det ska gå för deras barn.

En av dem som är bekymrad inför skolstarten är mamman Lena Dalenborg:

– Det är otroligt viktigt när man har barn med speciella behov att de får samma chans som alla andra, att de får förutsättningar och att utbildningen anpassas efter de behov som just de här barnen har, säger hon.

Personalen kan för lite om olika diagnoser

Lena Dalenborg är mamma till en 15-åring pojke som har Asperger och adhd. Och hon säger att det ofta fungerar dåligt i skolan för barn som har särskilda behov:

– Jag tror folk skulle bli förvånade om de fick reda på hur dåligt det ofta fungerar i många skolor. Framförallt är det den dåliga kunskapsnivån som all personal har om de olika diagnoserna, vilka behov som finns av att ha en avskild del i klassrummet, att ha rätt att får göra sina prov muntligt om man är långsam på att skriva. Och även skolmatspersonal behöver veta att barn med Asperger kanske inte äter samma mat som alla andra. Jag tycker att det finns otroligt mycket och göra.

Regeringen har fått ta del av många berättelser

Och Lena Dalenborg är inte ensam om att känna så här. Inför skolstarten har stiftelsen Hjärnfonden samlat in nästan 600 berättelser från barn och deras föräldrar, om vad de önskar sig av skolan. Anna Hemlin är chef för Hjärnfonden och berättelserna har de lämnat över till regeringen, säger hon:

– Vi vill synliggöra för regeringen behovet av förändringar i skolan, bättre utbildningar för lärare som jobbar med barn som har autism eller adhd och det betyder alltså för alla lärare eller vuxna i skolan.

Och mamman Lena Dalenborg, som du hörde tidigare, hoppas verkligen på att det ska bli bättre i skolan.

– Min största grej som förälder är att öka kunskapsnivån i skolan både när det gäller pedagogik och den allmänna skolmiljön, sker det bara någon förändring, så är vinsten enorm för idag fungerar det faktiskt jätte dåligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".