På Gertruds högra hand sitter trygghetslarmet.
Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.

92-åriga Gertrud utan hjälp trots trygghetslarm

"Det blir en väldig ångest när de inte svarar" säger 92-årige Gertrud
1:34 min

Gertrud Rostedt är 92-år gammal och bor på ett äldreboende i Sävsjö i Småland. Hon har ett trygghetslarm som hon kan trycka på ifall hon behöver hjälp. Men ibland när Gertrud har tryckt har ingen kommit.

Det känns väldigt otryggt när man larmar och ingen kommer, berättar Gertrud:
– Det blir en väldig ångest när de inte svarar, inget hörs, det är fruktansvärt, det kan ju hända på ett ögonblick, säger Gertrud.

Kan snabbt behöva hjälp

På bara ett ögonblick kan Gertrud ramla och slå sig och snabbt behöva hjälp. Det är därför hon har ett trygghetslarm på armen som hon lätt kan trycka för att få hjälp av boendets personal.

Men flera gånger när hon har tryckt har ingen kommit. Istället har Gertrud fått ringa sina barn, som då har fått ringa boendet och berätta att deras mamma behöver hjälp.

Undrar om personal struntar i larmet

Gertruds son Olof undrar om personalen själva väljer att stänga av larmsignalen när det blir för mycket:
– En gång när jag kom hit hade mamma larmat fyra gånger utan att någon kontaktat henne på en timme. Då är det ju inget trygghetsboende, säger Olof.

Kommunen beklagar

Ingen ska behöva vänta så länge på hjälp, säger kommunen som ansvarar för boendet. De ska nu undersöka vad som är fel, säger Lena Andersson, som är chef inom vård och omsorg i Sävsjö kommun:
– Vi kommer att göra en utredning på det här för att det inte ska bli fel ytterligare då, säger Lena Andersson till P4 Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".