Ubåten och bild på Kim Wall
1 av 3
Ubåten och bild på Kim Wall. Foto: TT
Dykare på väg ut med gummibåt.
2 av 3
Dykare i vattnet där ubåten sjönk. Foto: Martin Sylvest/Scanpix/TT
Polisens tekniker undersöker ubåten Nautilus. Foto: Johan Nilsson/TT.
3 av 3
Polisens tekniker undersöker ubåten. Foto: Johan Nilsson/TT.

Det är den försvunna Kim Wall som har hittats död

"Polisen är nu säkra på att det är Kim Wall som man har hittat"
2:00 min

I måndags hittades delar av en död kvinnokropp i vårt grannland Danmark. Nu säger dansk polis att kroppen tillhör den svenska journalisten Kim Wall.

Kim Wall försvann i samband med att en dansk ubåt sjönk. Samuel Larsson är Sveriges Radios reporter i Danmark och berättar vad polisen sa:

– Nu har man en DNA-match mellan den kroppsdel som flöt upp här för några dagar sen och en hårborste som tillhör Kim Wall. Man har också säkrat DNA i den här ubåten som sjönk och som man har bärgat, så nu är man ju säkra på att det är Kim Wall som man har hittat, säger Samuel Larsson.

Svårt att se vem det var

Kroppen hittades i vattnet utanför Danmarks huvudstad Köpenhamn. Men kroppen hade varken armar, ben eller huvud kvar, så det var svårt att se vem det var. Därför har polisen använt DNA-teknik.

Varje människa har ett eget DNA och det kan man till exempel hitta i blodet eller håret. Polisen har tagit Kim Walls DNA från hennes hårborste och tandborste och jämfört det med kroppen i vattnet och det är alltså samma DNA. Dessutom har blod från Kim Wall också hittats i ubåten.

Kroppen tyngdes ned

Det var för två veckor sen som den 30-åriga journalisten Kim Wall försvann. Det var då hon åkte iväg med ubåten för att intervjua mannen som hade byggt den.

Han sa sen att det hade hänt en olycka ombord så att Kim Wall dog och att han sen lagt henne i havet. Polisen tror att ubåtsföraren har försökt dölja kroppen:

– Den här kroppen som man har hittat, den hade metalldelar fäst vid sig. Enligt polisen är det för att man har velat att den här kroppen ska sjunka mot botten. Det har den ju uppenbarligen inte gjort eftersom den har flutit iland utanför Köpenhamn, säger Samuel Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".