Ulf har en ljus skjorta och en tröja över axlarna. Han har glasögon och gestikulerar med händerna.
Ulf Kristersson är uppvuxen i Torshälla i Södermanland. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ulf Kristersson vill bli Moderaternas ledare

Moderaterna ska välja en ny partiledare den 1 oktober.  På fredagen sa Ulf Kristersson att han kan tänka sig att ta det jobbet.

– Jag känner ett ansvar och tror att jag kan bidra med mina erfarenheter. Känner man det ansvaret tycker jag att man ska ta det också, säger Ulf Kristersson.

Sedan vintern 2015 har Anna Kinberg Batra varit partiledare, men allt färre svenskar säger att de vill rösta på Moderaterna. Stödet minskar alltså för partiet. Därför har många inom partiet krävt ett partiledarbyte.

Till slut kände sig Anna Kinberg Batra tvungen att sluta.

Ny partiledare ska väljas på ett stort möte som ska hållas den 1 oktober. Kanske blir det bara en enda person att rösta på, alltså Ulf Kristersson. Det tror Sveriges Radios politiske expert Fredrik Furtenbach:
– Ja, så skulle jag säga, att allt pekar på det.

Samarbete med Sverigedemokraterna

En känslig fråga inom Moderaterna har varit vilka kontakter de ska ha med Sverigedemokraterna. För det är ett parti som kraftigt vill minska flyktingars möjligheter att söka skydd i Sverige.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra sa i början av det här året att hennes parti ibland borde samarbeta med Sverigedemokraterna i riksdagen. Men hon vill inte att det partiet får vara med i någon ny regering i framtiden.

Inga stora förändringar

Även Ulf Kristersson var med och bestämde att Moderaterna ska kunna samarbeta med Sverigedemokraterna ibland. Men idag säger han att ett samarbete med Sverigedemokraterna i så fall också måste få stöd från andra partier i Alliansen.

Han säger också att han för det mesta har samma åsikter som Anna Kinberg Batra:
– Moderaterna byter inte politik för att vi byter partiledare. Vi har en väl genomtänkt politik på många olika områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".