En kvinna står bakom en skärm. Längst fram i lokalen finns en stor bild på Jesus.
När man röstar lägger man en lapp i ett kuvert. Den som röstar kan stå bakom en skärm så att ingen ser på vilken grupp man röstar. Foto: Jonas Ekströmer/ TT

Ingen lättläst information inför kyrkovalet

Både politiska partier och opolitiska grupper är med i kyrkovalet
1:23 min

Från den 4 till den 17 september pågår kyrkovalet. Då väljs vilka grupper som får styra Svenska kyrkan. Ingen av grupperna har information på lätt svenska.

De grupper som ställer upp i kyrkovalet är både politiska partier och opolitiska grupper.

Valet är på flera nivåer:

  • församling
  • stift 
  • kyrkomöte

Församlingen finns lokalt där du bor, stiftet är ett större område och kyrkomötet är ungefär som en riksdag som bestämmer över Svenska kyrkan i hela landet. Vi på Klartext har undersökt de 15 grupper som vill väljas in till kyrkomötet.

Många har svårt att läsa

När vi läste på deras hemsidor hittade vi ingen information som var skriven på lättläst svenska. En specialskriven lättläst text ska ha enkla och vardagliga ord, som många förstår. Texten ska också vara luftigt skriven.

Det finns en grupp som heter Posk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan. På deras hemsida finns en text som kallas "lättläst svenska", men där finns ändå många svåra ord. Därför klarade inte den hemsidan heller vårt test.

Det finns över en miljon svenskar som har svårt att läsa vanliga texter.

Så här går valet till

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och över 16 år får rösta. Sammanlagt kan över 5 miljoner svenskar rösta i kyrkovalet.

På kyrkans egen hemsida finns information om hur valet går till. Den informationen finns på lättläst svenska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".