Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Det finns bättre sätt än våld att lugna funktionsnedsatta

Publicerat onsdag 6 september 2017 kl 14.32
Hör om alternativa sätt att få personer med funktionsnedsättning lugna
(3:09 min)
Två kvinnor i glasögon
Psykolog Tina Emet och Anne Lönnermark, som är chef vid Autism-Aspbergerförbundet. Foto: Från TE Psykologkonsult AB hemsida; Christina Teuchler

Nu ska vi prata om hur man på bästa sätt kan lugna ner någon som är väldigt arg och kanske våldsam. Den kunskapen kan till exempel behövas för personal på gruppbostäder och för lärare.

En psykolog som heter Tina Emet har några tips. Hon säger att till exempel personer med autism kan behöva regelbundna rutiner för att må bra:

– Man måste ha en bra plan, en meningsfull vardag med hållpunkter, tider och sysselsättning. Det ger ju trygghet och trygghet brukar minska stress och utagerande beteende, säger Tina.

Lugna inte bara i stunden

Ja, med bra planering går det att få en lugnare stämning, menar Tina Emet. Hon säger också att det är bättre att ta reda på varför en person blir arg istället för att bara försöka lugna ner personen i stunden:

– Ta reda på vad som var problemet och lös problemet istället för att få någon att sluta vara arg, säger Tina.

Tidigare har vi på Klartext berättat om flera händelser där personal har använt tvång och hårda metoder för att lugna ner oroliga människor. En pojke med asperger och adhd blev fasthållen flera gånger i skolan när han blev orolig. Personalen satt på hans rygg och ben för att lugna ner honom.

En vattenspruta ska ha använts

Och på ett LSS-boende i Landskrona sägs en vikarie ha blivit tillsagd att spruta vatten om någon blev aggressiv eller våldsam. Och det är inte okej, säger Anne Lönnermark på Autism-och Aspergerförbundet:

– Ja man blir både arg och ledsen när man har hör sådant här och många andra har också reagerat på det här, ingen ska behöva vara med om sådant här, särskilt inte i sitt hem där ska man ju vara trygg.

Hur kan en person med autism påverkas av att behandlas på det här sättet?

– Det blir ju en ökad stress när man blir bemött på detta sätt och det ökar stressen, det blir förvirrande och man mår dåligt av det, säger Anne.

Och psykologen Tina Emet håller med:

– Det verkar ju kränkande och obehagligt i en situation när man kanske är arg och upprörd för nåt att bli sprayad med vatten, säger Tina Emet.

Psykolog Tina Emet menar att ett bättre sätt att lugna ner situationen är att använda lågaffektivt bemötande. Det betyder bland annat att den som ska lugna ner situationen själv måste hålla sig lugn.

Bilder kan vara bra att använda

Vissa personer med autism kan ibland ha svårt att prata och med ord förklara vad de känner. Ett sätt kan då vara att använda bilder i samtalet.

Även Anne Lönnermark på Autism-Aspbergerförbundet tycker att lågaffektivt bemötande är bra:

– Det finns ju bra sätt där man kan lära sig att hålla sig lugn även om andra är upprörda och att ge bra stöd till dem som behöver det, säger Anne Lönnermark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".