Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.
Professor Eva Mörk:

"Låga bidrag inom daglig verksamhet beror på regeringen"

Publicerat torsdag 7 september 2017 kl 06.00
"Det är en svag grupp", säger professor Eva Mörk
(2:22 min)
Hon är klädd i en ljusblå blus och har glasögon.
Eva Mörk är professor vid Uppsala universitet. Hon forskar om pengar och politik och hur ländernas ekonomi fungerar. Foto: Mikael Wallerstedt/Uppsala universitet.

Skillnaden mellan hur mycket pengar man får i bidrag och lön har ökat. Och det beror på regeringen, säger forskaren Eva Mörk.

– Det kan vara att lön och bidrag bestäms på olika sätt. För lönerna sätts nästan varje år i förhandlingar mellan facket och arbetsgivaren. Man diskuterar då hur mycket lönerna ska stiga. Arbetstagarna kan alltid hota med att gå ut i strejk om de inte får som de vill. Medan sjuk- och aktivitetsersättningen, hur stor den ska bli, det bestäms av regeringen, säger Eva Mörk.

Stora skillnader

Just sjukersättningen och aktivitetsersättningen är de bidrag
som brukar betalas ut till dem som jobbar på daglig verksamhet. Och det är jobb som ska vara lite lättare att klara av.

Vi på Klartext tittade på hur de här bidragen utvecklades från år 2005 till 2015. Under den perioden steg bidragen bara med 700 kronor i månaden, men under samma tid ökade lönerna med 7000 kronor.

Priser och bidrag

Eva Mörk berättar att det finns vissa bidrag som höjs lite grann automatiskt varje år. Då brukar de höjas lika mycket som priserna stiger ute i affärerna.

Men just de bidrag som gäller för daglig verksamhet höjs inte automatiskt, utan det bestäms istället av politikerna i regeringen:
– De måste då fatta beslut för att den ska stiga. Fattar de inga beslut ligger den kvar på samma nivå.

Svag grupp i samhället

Ja, det är alltså politikerna i regeringen som har bestämt att bidragen till personer i daglig verksamhet inte ska stiga så mycket.
Och de på daglig verksamhet har ganska små möjligheter att protestera mot det, säger Eva Mörk:
– Det är ju en svag grupp på så sätt att de inte kan protestera, utan är mer hänvisade till att regeringen ska ta hand om dem och vara snäll och höja ersättningen.

Det sa alltså Eva Mörk som är professor vid Uppsala universitet.

Här är siffrorna på lön och bidrag

Siffrorna visar att sjukersättningen steg med 9 procent, aktivitetsersättningen med 11 procent och lönerna med 32 procent.

Siffrorna för lönerna finns på Statistiska centralbyråns hemsida. När det gäller bidragen kommer siffrorna för bidragen från två av Försäkringskassans böcker:

  • Socialförsäkringsboken (2006)
  • Socialförsäkringen i siffror 2016
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".