En person sitter vid en dator och spelar poker på internet.
1 av 2
En person sitter vid en dator och spelar poker på internet. Foto: Malin Hoelstad/TT.
Två händer på tangentbord som spelar onlinespel.
2 av 2
Det finns omkring 30 000 spelmissbrukare i Sverige.

Spelmissbrukare ska kunna få samma hjälp som andra missbrukare

"Jag trodde att jag skulle dö om jag inte fick spela" berättar Anki Persson
1:46 min

Vissa personer spelar ofta om pengar och kan inte sluta. Från och med nästa år ska de spelberoende få samma rätt till hjälp som till exempel alkoholister.

En av de spelberoende är Anki Persson:

– Ja, man mår ju fruktansvärt dåligt och får en hemsk ångest. Man tror att man ska dö helt enkelt om man inte får spela.

Stal pengar för att spela

Anki spelade poker på Internet. När Anki hade spelat bort sina egna pengar började hon ta pengar från jobbet istället.

Till slut hade hon spelat bort mer än fem miljoner kronor på nätpokern. Hon dömdes till fängelse för stölderna, men hon hade ingen rätt till hjälp mot sitt missbruk:

– På den tiden så gick det ju inte att få någon hjälp så länge man inte kunde betala själv och det gjorde ju att jag fortsatte att spela tills jag klev in i fängelset.

Får snart rätt till hjälp

Fler än 30 000 personer i Sverige är spelmissbrukare. Och de som vill komma ur sitt spelmissbruk har alltså ofta fått betala för sådan behandling själva.

Men från och med årsskiftet ska alltså spelmissbrukare kunna få samma rätt till hjälp som personer med andra missbruk,
som exempelvis alkoholister och knarkare. Det innebär att kommuner och landsting måste hjälpa även dem med behandling. Det är bra, tycker Anki Persson:

– Jag tycker att det är fantastiskt. Jag är bara lite orolig att beredskapen är för dålig hos kommuner och landsting att ta hand om oss spelberoende. Jag tror att de behöver ta reda på lite mer om vad som behövs för hjälp, säger Anki Persson till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".