"Lättläst behövs för demokratin"

1:54 min

Idag firas Internationella Läskunnighetsdagen. Det firas bland annat på många bibliotek. För en del är det svårare att läsa. Därför finns det också böcker som är skrivna på ett enklare sätt.

Det är viktigt att alla ska kunna läsa på sitt sätt. Det säger en författare som heter Ann-Charlotte Ekensten:

– Vi behöver ordet för att kunna uttrycka våra känslor, för att kunna drömma oss bort i fantasin och vi behöver naturligtvis ordet för att kunna ta till oss samhällsinformation. Att alla ska kunna läsa är faktiskt en demokratisk rättighet, säger Ann-Charlotte Ekensten.

Viktigt för samhället

Det är viktigt att kunna läsa, både för att få spännande historier, men också för att för att få veta vad till exempel olika politiker vill, så att man kan ta reda på vem man vill rösta på när det är val.

Här i Sverige är det över en miljon människor som har svårt med att läsa och skriva. De kan till exempel ha dyslexi eller någon intellektuell funktionsvariation.

Ann-Charlotte Ekensten har skrivit över 20 lättlästa böcker, bland annat om Emma som bor på ett gruppboende.

Skriver på ett mer lättläst sätt

Ann-Charlotte Ekensten berättar vad som är viktigt när hon skriver en lättläst bok:
– Jag jobbar med korta ord och meningar, men inte bara det. Det är jätteviktigt att meningarna flyter och att språket är rytmiskt. Det måste också vara en snabb berättelse, som lockar mig att läsa vidare. Sedan är det jätteviktigt att mitt berättande har respekt för den som ska läsa, ta hänsyn till hur gammal personen är och den personens förkunskaper, säger författaren Ann-Charlotte Ekensten till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista