Kristina Sandström, ordförande Vellinge demensförening.
1 av 2
Kristina Sandström, ordförande Vellinge demensförening. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
Röntgenbild på hjärna
2 av 2
Demenssjukdomar påverkar hjärnan så att det blir svårare att förstå och minnas. Foto: TT

Kristinas man glömde bort hur saker fungerade

"Plötsligt förstod han inte längre hur man öppnade ugnsluckan"
2:45 min

En del kognitiva funktionsnedsättningar föds man med. Andra kan man få av till exempel sjukdomar. En sån diagnos är demens som påverkar hjärnan så att man glömmer saker och får svårare att förstå.

En som drabbades av demens var Kristina Sandströms man. Kristina berättar hur hon först började märka det på honom:

– Jag hade satt in en paj i ugnen och skulle gå ut i ett ärende och sa till min man: kan du öppna ugnen om fem minuter och ta ut den? Så kom jag hem, men då var pajen bränd, för han kunde inte öppna ugnsluckan. Det var många såna där små praktiska saker som plötsligt blev väldigt svåra.

Försökte dölja problemen

Kristinas man förstod plötsligt inte längre hur man öppnar ugnsluckan. Och det var allt fler såna där saker som märktes.
Saker han förut hade vetat och kunnat bra hade han plötsligt helt glömt bort.

Kristina märkte att hennes man förändrades allt mer.Men det var svårt att prata med honom om det och han försökte verka som om allt var okej:

– Och alla i min omgivning ville inte heller se. Och många sa till mig. Det är väl inget fel på honom? Min man hade en Alzheimerssjukdom och många med den sjukdomen har lätt för att spela med, vara sociala och täcka över det som inte funkar. Det gjorde han också jättebra och det var detta omgivningen såg. De förstod inte när jag sa att det inte fungerar, berättar Kristina Sandström.

Rätt hjälp till både anhöriga och drabbade

Varje år får 25 000 svenskar diagnosen demens. Det finns flera demenssjukdomar, men inget botemedel. Däremot finns det mediciner som kan mildra och göra det lite lättare. Men för att kunna få rätt hjälp måste den som drabbas först gå till en läkare och få en diagnos.

Då blir det också lättare för familjen att få rätt stöd.Till exempel kan de få träffa andra anhöriga som förstår vad man går igenom. För Kristina var det väldigt jobbigt innan hennes man till slut gick med på att gå till doktorn:

– Tungt, jättetungt. Man känner sig väldigt ensam och isolerad och man behöver mycket stöd. Det blev ju lättare när han fick en diagnos, säger Kristina Sandström som idag är ordförande i Demensförbundets lokalavdelning i Vellinge i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".