Allt färre lyssnar på taltidning

2:06 min

Allt färre i Sverige har taltidning. Det är en vanlig dagstidning som man kan få uppläst för sig, istället för att läsa själv. Det är till för personer med synskador eller till exempel dyslektiker som har svårt att läsa.

De flesta som lyssnar på taltidning är människor som har svårt att läsa, eller personer som Berit, som har en synskada:

– Ja, men jag vill ju hålla mig up to date, vad som händer, både i politik och kultur och medicin och allting. Ja, det är ju jätteviktigt, säger Berit.

Förut var det inläst av människor

Förut hade tidningar särskild taltidnings-personal, som läste in delar av tidningen. Sen kunde man lyssna via en utsändning eller cd-skiva.

Men idag används istället talsyntes så att en dataröst läser upp det som står i tidningen. Hela tidningen går att ladda ner via internet och sen kan man lyssna på den med hjälp av en taltidningsspelare, på en dator eller via en app.


För få kan känna till att det finns

Sen tidningarna började med talsyntes för tre år sen har taltidningarna förlorat en fjärdedel av sina läsare. Frågan är vad det beror på. Många kanske tror att den nya tekniken är för krånglig. Eller kanske är det för få som vet om att taltidningen finns, menar Myndigheten för tillgängliga medier.

Per Hultengård jobbar på organisationen Tidningsutgivarna. Han tycker tidningarna är ganska bra på att berätta om att taltidningen finns:

– Problemet är bara att få det här att lyfta för det finns väldigt många som skulle kunna ha glädje av att ta del av taltidningen på det här sättet och som förmodligen inte vet om det säger Per Hultengård till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista