En tom skolbänk i ett klassrum med två stolar och en dator.
En tom skolbänk i ett klassrum med två stolar och en dator. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio

Elev satt på skoltoaletten istället för att gå på lektionerna

"Jag kommer ändå inte att lära mig något" säger 14-åriga Mikaela
1:51 min

Nu ska det handla om 14-åriga Mikaela som har skolkat mer än hon har varit på lektionerna. Hon har svårt att koncentrera sig och har ADHD.

Och även om hon ville lära sig nya saker så gick det inte säger hon:

– Det är lika bra att jag sitter på toaletten för jag kommer ändå inte att lära mig något.

Mikaela var borta från hälften av lektionerna i våras. Och det var när hon började att må riktigt dåligt som hon började att skolka.

Föräldrarna visste inget

Utöver att Mikaela hade svårt att lära sig i skolan så var hon rädd för att få panikattacker. Och här berättar hon vad som händer med henne när hon får den typen av ångest.

– Jag blir svettig, får svårt att andas, det svartnar framför ögonen och det känns som om man ska dö, så därför satt jag på toaletten.

Och till en början visste inte ens hennes föräldrar om att Mikaela skolkade, för lärarna sa inget.

– Det kom aldrig fram till mamma, mamma fick aldrig veta något sådant, så jag gjorde det mer och mer. Och ingen lärare sa till mig att nu måste du gå på din lektion, säger Mikaela.

Mamman tyckte att det kändes jobbigt

Först när mer än halva terminen hade gått fick Mikaelas mamma veta att hennes dotter hade varit borta väldigt många lektioner. Och mamman tycker att det känns jobbigt att hon inte hade märkt något:

– Jag känner mig väldigt dum som mamma och man känner sig lite lurad samtidigt. Jag som trodde att jag hade koll, jag hade noll koll. Jag skickade iväg henne till skolan och hon kom hem när hon skulle. Hur skulle jag kunna veta att hon hade suttit på skoltoaletten en hel dag. Jag visste inte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".