Emil Ekedahl, en kille i vit t-shirt och keps, och hans nya cykel
1 av 2
Emil Ekedahl som fått en ny cykel av de andra Burgsviksborna. Foto: Stina Kätting/Sveriges Radio
Emil Ekedahl i en blå keps och munkjacka
2 av 2
Emil Ekedahl Foto: Stina Kätting/Sveriges Radio

Hela byn på Gotland ställde upp när Emils cykel blev stulen

"Jag fick gå hem mitt i natten" säger Emil Ekdahl
1:51 min

I somras fick Emil Ekedahl på Gotland sin cykel stulen. Att köpa en ny kan ju bli dyrt, så alla i byn där Emil bor upp började samla pengar till en ny cykel.

Cykeln var borta en kväll när Emil skulle hem från en konsert, berättar han:

– Jag skulle cykla hem från "Grå Gåsen" och sedan var cykeln borta, så jag fick ju gå hem mitt i natten.

Hela byn ställde upp

Byborna där Emil bor blev upprörda över att någon hade stulit hans cykel. Emil behöver den för att ta sig fram. Och en granne bestämde sig för att samla in pengar till en ny cykel. Det var Carina Segersten som startade insamlingen. Och intresset bland byborna i Burgsvik där Emil bor var stort berättar hon:

– Det fanns inte en enda vi frågade som inte ville vara med, alla ville vara med, så det tog faktiskt bara några timmar, när jag och Jesper började synka med varandra, så hade vi fått ihop de där pengarna och mer därtill faktiskt.

Ja det gick fort att samla ihop pengarna och sedan ordnade byborna en överraskning åt Emil:

Det blev en överraskning

 – Det var min granne Göran som hämtade mig och sedan körde vi upp till fiket och det stod en massa folk på parkeringen och väntade. Nu är det något på gång, tänkte jag då. Och sedan hade de gömt den bakom partytältet där uppe, så den stod där uppe på scenen.

Ja, Emil fick alltså en helt ny cykel:

 – Ja det var ballonger och lite annat grejs på. Jag blev ju glad så klart. Jag uppskattade verkligen att jag skulle få en ny cykel, jag visste inte ens om det från början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".