Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Nya barnböcker med tecken som stöd

Publicerat fredag 22 september 2017 kl 10.00
"Vi har försökt välja ut de viktigaste tecknen för barnen" säger Jessika Linde
(2:48 min)
En bild ur en av de nya barnböckerna. Uppe till höger visar "Språkhjälten Poff" hur tecknen ser ut.
1 av 3
En bild ur en av de nya barnböckerna. Uppe till höger visar "Språkhjälten Poff" hur tecknen ser ut.
Författaren Jessika Linde
2 av 3
Författaren Jessika Linde
Språkhjälten Poff har en röd mantel på sig och visar tecken med sina händer.
3 av 3
Språkhjälten Poff har en röd mantel på sig och visar tecken med sina händer.

Nu har det kommit nya böcker för små barn som använder Tecken som stöd. Klartext har pratat med en av författarna.

Det är tre personer som tillsammans har gjort de nya böckerna. En av dem är Jessika Linde. Hon säger att Tecken som stöd är viktigt för att barn som inte kan prata så bra ändå ska kunna berätta vad de menar. Därför ville de ha med det i böckerna:

– Jag tror att det kan hjälpa barnen att kommunicera med de här böckerna i samspel med en vuxen.
Så att hjälpa barn som har språkliga svårigheter att uttrycka sig och göra sig förstådda, det är det som är huvudsyftet med böckerna, säger Jessika Linde.

Tecken med händerna

Tecken som stöd används ofta i familjer med barn som har svårare att lära sig prata. Det kan till exempel vara barn med Downs syndrom, som lär sig prata senare. Tecken som stöd innebär att man förstärker vissa ord när man pratar
genom att också göra tecken med händerna.

Poff visar hur orden tecknas

Jessika Linde är talpedagog och speciallärare och jobbar med barn som behöver extra stöd. Hon har skrivit böckerna tillsammans med Embla Sue Panova och Lina Sandquist. De har nu gjort tre böcker för små barn, där en särskild figur, språkhjälten Poff, tecknar med barnen.

Extra viktiga ord

Böckerna heter Leka, Sova och Äta. Och många av orden som Poff tecknar där är extra viktiga för den som inte kan prata så bra:
– Ja, vi har försökt att välja ut de orden som vi tror är bra att kunna för små barn. Det är ofta vardagsord och behovsord så att man kan påverka, men också berätta hur man mår och så. Vi tror att det är jätteviktigt att kunna säga när man är ledsen, att berätta när man är glad eller hungrig, så att vi tror att det är jätteviktigt att kunna förmedla sig och sen få respons på det, säger Jessika Linde.

Lättare att teckna än att prata

Och det behövs fler såna här böcker som kan ge små barn ett språk, menar författarna. Oavsett om barnet har någon funktionsnedsättning eller inte:

– Ja, vi tänker att Tecken som stöd har så många olika funktioner och barn som inte har språkliga nedsättningar tror vi också kan fånga upp de här tecknen i och med att det är mycket lättare för småbarn att göra tecken, än att göra de här mun-motoriska rörelserna som krävs vid tal, så vi tror att alla kan gynnas av tecken som stöd, säger författaren Jessika Linde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".