En man ligger i en strålningskanon. Det är stor maskin som kan undersöka kroppen.
1 av 2
En så kallad strålningskanon används för att upptäcka prostatacancer. Foto: Dan Hansson/TT
Prostatakörteln sitter inuti kroppen. På bilden är den röd.
2 av 2
Prostatakörteln sitter inuti kroppen. På bilden är den röd. Foto: Grafik: TOMAS ÖHRLING

Impotens vanligt efter prostataoperation

"Jag åkte till Tyskland för att opereras" berättar Klas Göran Gravander
2:19 min

Den vanligaste cancersjukdomen för män är prostata-cancer. Men många prostata-operationer ger andra skador och problem. Det kan bero på att många av de kirurger som opererar är för dåliga på såna operationer.

Kirurger är för dåliga på såna operationer för att de opererar för sällan, säger läkaren Pär Stattin som har undersökt det här:
– Vi såg att det att det var ett förvånansvärt stort antal av de här operationerna som utfördes av operatörer som bara gjorde mellan fem och tio av det här komplicerade ingreppet per år, säger Pär Stattin.

Vanligaste cancersjukdomen

Prostatan är en liten körtel som bara män har. Den sitter inuti kroppen, ungefär där urinröret börjar, bakom penis. Prostatan kan alltså drabbas av cancer. Läkare kan då försöka operera bort cancern. Men många av de som opereras för prostata-cancer får problem efteråt.

Operationen kan ge skador

Varannan man som opereras blir impotent efteråt. Det innebär att det blir väldigt svårt eller omöjligt för mannen att få stånd. Och var femte man som opereras blir inkontinent och kissar på sig. Pär Stattin menar att det här beror på att kirurgerna som opererar har för lite erfarenhet av att göra såna här operationer.

Få erfarna kirurger

Myndigheten Socialstyrelsen vill att en kirurg ska göra minst 25 prostacanceroperationer per år, för att vara tillräckligt erfaren. Men så är det sällan visar Per Stattins undersökning.

Sökte vård i Tyskland

En läkare som heter Klas Göran Gravander drabbades av prostatacancer för två år sedan. Trots att han själv är läkare litar han inte på läkare i Sverige som gör för få operationer per år. Därför åkte han istället till Tyskland för att få vård, berättar han:
– Jag litar inte fullt ut på en kirurg i Sverige på samma sätt som jag litade på kirurgen i Tyskland. Jag tyckte att eftersom jag fortfarande är yrkesverksam så ville jag inte gå runt på jobbet med blöja, säger Klas Göran Gravander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".