En hand som håller i handtaget till en rullator.
En äldre person som använder rullator. Foto: Pontus Lundahl/TT

Anhöriga tycker att gammal man blir dåligt omhändertagen

"Pappa har kissat i garderoben" berättar en av döttrarna
1:41 min

På flera håll i landet är det för få personer som jobbar med att ta hand om äldre på äldreboenden. Så är det i staden Västerås där anhöriga nu är mycket kritiska.

Anhöriga till en man som har sjukdomen Alzheimers, som gör att man får dåligt minne, tycker att deras pappa blir dåligt omhändertagen och har problem med hygienen.

– Pappa har ju inte hittat toaletten, han kissar i lådor och sist så hade han kissat i garderoben där vi ställt en kartong, säger en av döttrarna.

Många att ta hand om

Det är svårt att ta hand om alla äldre på ett bra sätt när det inte är så många som jobbar. Och på äldreboendet i Västerås där den här mannen bor är det en person som ska hinna med att ta hand om fem äldre personer.

Att det är så få som jobbar och för att man ofta har stängda dörrar till dom boendes rum har fått kritik från en myndighet som heter Inspektionen för vård och omsorg.

Anhöriga kritiska

Men nu får äldreboendet alltså mer kritik. Den här gången av anhöriga som tycker att hygienen hos dom äldre inte sköts på ett bra sätt.

En anhörig berättar att hon hittat bajs på sin pappas tandborste, och tycker inte att det är okej.

– Varför låter man den ligga framme? Om vi inte kom som anhöriga då, hade pappa tagit den då och borstat tänderna med den? säger en annan av döttrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".