Nymfparakiterna Gunnar och Nova.
1 av 2
Gunnar är glad över att ha Nova hemma igen. Foto: Privat
Nymfparakiten Nova.
2 av 2
Nymfparakiten Nova vilar upp sig efter sitt äventyr ute i det vilda. Foto: Privat

Nymfparakiten Nova klarade både kyla och rovfåglar

"Vi trodde inte att vi skulle få se Nova igen" säger hennes ägare
1:46 min

Nymfparakiten Nova bor med sin pojkvän nymfparakiten Gunnar hos en familj i Norrköping. Men förra veckan råkade Nova flyga ut från balkongen.

Familjen sörjde att Nova försvann, berättar hennes ägare Richard Jansson:

– En blev ju lite...vi har varit ledsna över att Nova var borta och så har vi hört lite från folk att det är ju kallt ute hon kanske inte har överlevt och såna där saker, säger Richard Jansson.

Svårt att klara sig ute

Det var i fredags som nymfparakiten Nova försvann från Richard Jansson och Carina Lundqvist i Norrköping. Novas pojkvän Gunnar satt ensam i buren och pep efter Nova. Familjen var oroliga över att någon större fågel kanske hade tagit Nova, eller att hon kanske hade frusit ihjäl. Men de anmälde försvinnandet till polisen.

Landade på någons axel

Tre dagar senare, när en kvinna i Norrköping var utomhus landade plötsligt en liten nymparakit på hennes axel. Kvinnan ringde till polisen som berättade att just en sån fågel hade försvunnit från sin familj. Det var Nova, som nu äntligen har kommit hem igen tack vare kvinnan hon landade på.

Gunnar blev lycklig

Richard och Carina är lättade över att Nova har klarat sig ute i kylan, trots att en annan fågel verkar ha pickat på henne.

Men mest glad är nog fågeln Gunnar ändå, säger Carina:
– Han började busvissla och var väldigt glad. Det var vi alla, vi trodde inte att vi skulle få se Nova igen, säger Carina Lundqvist.

– Nej, hon är riktigt omtumlad. Gunnar sitter inne och vaktar henne och vi låter dom vara också, säger Richard Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".