Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Disa kunde inte rösta på grund av otillgänglig vallokal

Publicerat onsdag 20 september 2017 kl 15.21
"Jag blev så arg att jag gick ur Svenska kyrkan" säger Disa Filmberg
2:01 min
Disa Filmberg har långt ljust hår och glasögon. Bilden visar också valsedlar till kyrkovalet.
Disa Filmberg skulle förtidsrösta till Kyrkovalet i Örebro, men lokalen var inte anpassad. Därför valde Disa att lämna Svenska Kyrkan. Foto: Montage: Privat/TT

I helgen var det val till Svenska kyrkan. Disa Filmberg i Örebro visste att hon inte hade tid att rösta på själva valdagen, så hon tänkte istället förtidsrösta. Men det gick inte.

Disa berättar vad som hände:

– Jag skulle ju förtidsrösta häromdagen, sen när jag kom till min förröstningslokal så var det inte anpassad, inte tillgänglig. Och eftersom jag sitter i rullstol så kunde jag inte komma in i lokalen, så jag fick vända hem igen, berättar Disa

Disa använder rullstol, men vallokalen låg en trappa upp:
– Det var två trappor på varje sida vid varje ingång, sen var det en hiss som var ur funktion. Och jag har ju personlig assistent, men jag tycker inte att hon ska behöva gå in och säga till, utan jag tycker att det ska vara tillgängligt för alla.

Blev arg och besviken

Disa blev arg och kände sig väldigt orättvist behandlad: 

– Ja, jag blev jättearg. Jag gick till och med ur Svenska kyrkan. Jag kände mig diskriminerad, det är verkligen inte okej. Jag tänker även på äldre människor med rullator, eller andra med funktionsvariationer som inte kan ta sig fram. Då kände jag att då är inte kyrkan för alla och då hör inte jag hemma där, så jag valde att gå ur, säger Disa.

Hissen var låst

Efter det här har Svenska kyrkan i Örebro bett Disa om ursäkt. Cecilia Andersson jobbar för kyrkan och hon säger att hissen till vallokalen faktiskt fungerar, men att den hålls låst:
– Av barnsäkerhetsskydd så kan inte hissen stå öppen hela tiden utan man måste ringa på en klocka så kommer vi och låser upp hissen och det är ringknappen som var otydlig.

Ändå beroende av andra

Cecilia Andersson säger att knappen nu ska märkas ut bättre, så att de som behöver använda hissen får veta hur de ska göra. Det är en förbättring, tycker Disa:
– Men samtidigt så känner jag att jag hade önskat att det hade varit en lokal som man bara kunde glida in i, säger Disa Filmberg i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".