Frukt och grönt i en matbutik.
1 av 3
Frukt och grönt i en matbutik. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio
Katrin Andersson med blommor och diplom.
2 av 3
Katrin Andersson tog emot pris för årets mest demensvänliga butik. Foto: Gunilla Nordberg från Svenskt demenscentrum
På bilden syns från vänster: Wilhelmina Hoffman från Svenskt Demenscentrum, Katrin Andersson från ICA Håsta, Pär Rahmström från Demensförbundet, Monica Rydén från Myndigheten för delaktighet.
3 av 3
Katrin Andersson fick blommor och diplom när hon tog emot priset för årets mest demensvänliga butik 2017. Foto: Bild från Katrin Andersson.

De anpassade matbutiken för demenssjuka

"Det ska vara lätt att handla" säger Katrin Andersson
2:02 min

Demenssjukdomar påverkar hjärnan så att det blir svårare att minnas och förstå. Många med demens tycker att det är svårt att gå och handla. I Hudiksvall finns en matbutik som är anpassad för demenssjuka.

Katrin Andersson jobbar i matbutiken:
– Ja, vi har ju framförallt försökt att anpassa butiken så att alla ska kunna känna att de kan handla här och att det ska vara lätt att handla, säger Katrin Andersson.

I den här mataffären har de gjort om lite så att det har blivit lättare för demenssjuka att handla. Katrin berättar om några av förändringarna:

– Vi har ingen butiksradio och ingen butiks-TV, det har vi tagit bort. För att det kan vara stressande och det kan vara förvirrande med för många intryck. Det är ganska många intryck i en butik ändå.

Sen det vi tycker att vi framförallt har gjort det är ju bemötandet, att man alltid söker ögonkontakt, kan fråga kunden om de söker någonting om man ser att det är lite förvirrat så kan man fråga dem innan de frågar oss. Och så att man visar ända fram till varan. Alltid och inte bara pekar vart de ska gå, säger Katrin Andersson.

Kunderna är positiva

– Många äldre har tyckt att det är väldigt positivt och har sett de förändringar vi har gjort, och så tycker de ju att det är jättekul med det här priset.

Ja, ni har till och med fått pris av Svenskt Demencentrum för att ni är årets mest demensvänliga butik 2017, hur känns det?

– Jamen det är ju jätteroligt. Det var ju väldigt kul att få ta emot det här priset, ärofyllt och det känns som att det är fler butiker som har fått upp ögonen för det och kan tänka sig att jobba emot det här målet.

Kan det här hjälpa även personer med andra kognitiva funktionsnedsättningar?

– Ja absolut, det här hjälper ju egentligen alla, alla som handlar kan man säga, säger Katrin Andersson i matbutiken i Håsta i Hudiksvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".