En man i vita judokläder och en flicka i vita judokläder.
När Amanda tränar judo följer assistenten Jonathan med som tränare. Foto: Johan Orrbo

Amanda är först med en funktionsnedsättning på judogymnasium

"Amanda är stark som sjutton" säger hennes pappa Johan Orrbo
1:48 min

Amanda Orrbo är den första eleven med en funktionsnedsättning, som har tagits in på ett judogymnasium. Hon tränar mycket men innan hon började med judo hade hon svårt att röra sig.

Hennes pappa Johan Orrbo berättar vad träningen betyder för Amanda:

– 2011 kunde hon knappt slå en kullerbytta, det var en jätteprocedur och hon hade jättesvårt att gå i trappor. Det har hon fortfarande i viss mån men det har blivit mycket bättre.

Amanda tränar fem gånger i veckan

Amanda har Downs syndrom och när hon som första särskole-elev kom in på judogymnasiet i Lindesberg så flyttade hela familjen dit.

Judo är ett slags kampsport och nu när Amanda tränar fem gånger i veckan har hon fått mycket lättare att röra sig, säger hennes pappa Johan.

– Hon har en helt annan balans är stark som sjutton, så det är jättekul att se henne träna.

Amanda tävlar både i vanlig judo och i något som heter "special needs judo". I den här judon gäller andra regler än i vanlig judo.
Till exempel får man inte låsa fast armarna eller kasta sig själv bakåt.

Hon har vunnit flera medaljer

Amanda har tävlat både i Sverige och utomlands, som i Holland, England och Ryssland. Hon har vunnit flera medaljer. Förra året tog hon en guld-medalj i en stor tävling i Storbritannien, British Special Needs Open Championship och i år blev det en silvermedalj.

Medaljer som Amanda förstås är glad över:

– Kul ändå, det blev inte guld men jag fick silver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".