En backhoppare i Pyeongchang.
1 av 3
Vinter-OS ska vara Pyeongchang i Sydkorea. Foto: Lee Jin-man
En skylt hälsar välkommen till OS i Pyeongchang 2018. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
2 av 3
En skylt hälsar välkommen till OS i Pyeongchang 2018. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
En missil testskjuts på okänd plats i Sydkorea.
3 av 3
En missil testskjuts på okänd plats i Sydkorea. Missilen kan användas som försvar mot grannlandet Nordkorea. Foto: South Korea Defense Ministry/AP/TT.

Sverige tänker genomföra OS

Om det blir för farligt för idrottarna i Vinter-OS i Sydkorea, så tänker Frankrike inte vara med i OS. Men Sverige planerar än så länge att vara med.

Just nu är det väldigt oroligt mellan Nordkorea och flera andra länder, eftersom Nordkorea kan ha kärnvapen. Nordkorea har hotat med att attackera både sitt grannland Sydkorea och USA. Samtidigt har USA:s president Donald Trump nyligen sagt att USA kan förstöra Nordkorea.

Säkerheten för idrottarna

I februari ska det vara tävlingar i de Olympiska Spelen, vinter-OS i Nordkoreas grannland Sydkorea. En minister i Frankrikes regering säger nu att de inte tänker vara med där, om inte Sydkorea kan lova att deras idrottare är säkra under OS.

Men Sverige planerar än så länge att vara med. Det säger Peter Reinebo från Sveriges Olympiska komitté:
– Vi är inriktade på att genomföra ett OS i Sydkorea. Vi lyssnar på organisationen på plats och vi har kontakt med svenska myndigheter och vi följer förstås noga men vår inriktning är att förbereda oss och genomföra OS, säger Peter Reinebo.

Vinter-OS ska vara i Pyeongchang i Sydkorea 9-25 februari 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".