Hanna Wigh, riksdagsledamot (SD).
1 av 2
Hanna Wigh, riksdagsledamot (SD). Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
En blå och gul blomma är Sverigedemokraternas partisymbol.
2 av 2
Sverigedemokraternas partisymbol. Foto: Sverigedemokraterna

Kvinnor säger att de blev sexuellt trakasserade i Sverigedemokraterna

"Han tog handen innanför mina byxor och tryckte upp ett finger", säger Hanna Wigh
1:43 min

Politikern Hanna Wigh, som har jobbat för Sverigedemokraterna i riksdagen, lämnar partiet. Det gör hon i protest mot sexuella trakasserier. Och hon säger att hon själv har blivit utsatt.

Hanna Wigh säger att hon själv har blivit sexuellt trakasserad av en partikamrat i riksdagen:

– Han hade en hand om halsen och så tryckte mig mot väggen. Sedan så tog han den andra handen innanför mina byxor och tryckte upp ett finger och så sa han till mig att vi borde träffas utanför riksdagen någon gång, säger Hanna Wigh till TV4.

Pengar stals från partiet

Hanna Wigh och en annan sverigedemokratisk kvinna har tidigare berättat för polisen att en av deras partikamrater stal pengar från partiet. Efter avslöjandet om stölden säger kvinnorna att de blev dåligt behandlade av partikamrater och att båda två skulle ha utsatts för sexuella trakasserier.

Hanna Wigh säger också att hon berättade om det här för en av Sverigedemokraternas viktigaste politiker i riksdagen. Men hon menar att partiet struntade i att göra något åt de sexuella trakasserierna.

Därför lämnar alltså Hanna Wigh nu Sverigedemokraterna. Hon säger att hon kommer att fortsätta att jobba i riksdagen, fast utan att tillhöra något parti.

Polisanmält idag

Nu säger Sverigedemokraternas ledning att de har bett polisen att undersöka de sexuella trakasserierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".