Ludwig sitter i en rullstol. Han har ljust hår som är lite lockigt.
Ludwig är tre år gammal. Han är blind och använder rullstol på grund av en medfödd hjärnskada. Foto: Privat.

Kommunen kan ha gjort fel när Ludwig nekades assistans

Hör om 3-årige Ludwig som kanske får en ny chans till assistans
1:36 min

På måndagen berättade Klartext om treårige Ludwig som har flera funktionsnedsättningar, men ändå har fått nej till assistans. Nu säger Filipstads kommun att de kanske har gjort fel.

Det var Sveriges Television som först berättade om familjen i Filipstad. Och efter att media har berättat om fallet har kommunen reagerat.

Behöver mycket hjälp

Treårige Ludwig, är hjärnskadad och blind och han måste få medicin nio gånger om dagen, annars kan han bli allvarligt sjuk och kanske till och med dö. Ändå har alltså Filipstads kommun sagt nej till att Ludwig ska få ha en personlig assistent som hjälper Ludwig.

Efter att familjen klagade på beslutet gick kommunen med på att ge familjen några timmars avlastning, men alltså ingen personlig assistent.

Kommunen måste följa lagen

Men efter att TV och radio nu har berättat om Ludwig och hans familj säger kommunen nu att de kan ha gjort fel
när de bestämde om vilken hjälp som Ludwig har rätt till. Och därför ska de nu undersöka det. Om en person har rätt att få hjälp enligt lagen LSS så måste den få det, oavsett om kommunen tycker att de har råd eller inte, säger en politiker i Filipstad till Sveriges Television.

Det här innebär alltså att Ludwig får en ny chans att kanske få assistans från kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".