En tjej i uppsatt hår i blåa sjuksköterskekläder står utanför Uppsala Akademiska sjukhuset.
Sjuksköterskan Linn Löfgren Vretare, utanför Akademiska sjukhusets akutmottagning i Uppsala. Foto: Mattias Pleijel / Sveriges Radio

Det är vanligare att vårdpersonal hotas

"Det är ganska vanligt att vi bli hotade" säger sköterskan Linn Löfgren Vretare
1:45 min

Det har blivit allt vanligare att patienter och anhöriga hotar personal inom sjukvården.

Så här berättar sjuksköterskan Linn Löfgren Vretare i Uppsala:

– Det är ganska vanligt att vi blir hotade på ett sätt som andra hade uppfattat som jobbigt. Jag personligen tar det inte så jätteseriöst eftersom de som besöker akutmottagningen som patient eller anhörig ofta befinner sig i en krissituation och då agerar man ju inte helt rationellt.

Ja, den som har väldigt ont och är rädd kanske gör dumma saker utan att tänka efter. Det är Linn Löfgrens förklaring till att vissa patienter blir hotfulla.

Långa väntetider kan göra folk arga

Risken för hot och våld mot vårdpersonalen är särskilt stor när någon person har blivit skadeskjuten eller huggen med kniv. För då kan det vara kriminella gäng inblandade.

En annan förklaring kan vara att patienter får vänta länge på vård och därför blir de eller deras anhöriga arga.

– Det är klart att folk blir jättefrustrerade när de får ligga och vänta och inte kan göra något åt sin situation och den frustrationen är ju inte konstigt att de tar ut över oss.

Alltfler personer i vården hotas

Enligt myndigheten Arbetsmiljöverket är det ungefär varannan sjuksköterska som blivit hotad. En ny undersökning visar också att var fjärde läkare har hotats.

Sjuksköterskan Linn Löfgren Vretare berättar vad de hotfulla kan säga:

– Det kan vara allt ifrån könsord, eller jag vet vem du är eller jag ska anmäla dig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".